Reprezentanții Băncii Modiale, discuții cu primarii. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, s-a aflat la Constanța, unde a participat la discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale. Au fost abordate mai multe teme de interes pentru administrațiile publice din țară.
“Sunt prezent la Constanța, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, unde se poartă discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale, dar și cu oficiali ai instituțiilor statului român”, a spus, vineri, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Livia Stan, directorul Departamentului de Consultață Fiscală șI Juridică a prezentat “Mecanismele de atragere a investițiilor și de dezvoltare urbană”.
“Este un subiect care ne preocupă și am solicitat simplificarea legislației în acest domeniu. De asemenea, la întâlnire am mai discutat despre “Iluminatul eficient pentru orașe” și despre modul în care putem reduce risipa de energie electrică, proiectul fiind susținut de Asociația F.E.G.I.M.E.”, a mai precizat Tiberiu Iacob Ridzi.
Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a precizat importanța colaborării și dialogului dintre autoritățile publice locale și Curtea de Conturi.
„Este important să existe o colaborare între municipiile din România și Curtea de Conturi, dialogul este foarte important pentru noi. Ne propunem să creștem transparența prin publicarea raportelor de audit, a planurilor de verificare, prin anunțarea cu cel puțin 3 luni înainte a perioadei în care se va realiza auditul. De asemenea, ne propunem să dăm soluții atât pentru autoritățile publice locale cât și pentru auditorii noștrii, ca rapoartele noastre de audit să conțină recomandări care să poată fi aplicate. Vă anunț că Curtea de Conturi nu va mai avea funcția de control, ci doar rol de audit. Ne propunem creșterea numărului de misiuni de performanță la nivelul UAT-urilor și diminuarea numărului de misiuni de audit financiar”, a spus Mihai Busuioc.
Tototdată, s-a discutat și despre stadiul descentralizării și a modificării procedurii de obținere a avizelor.
„Comisiile de avizare s-au schimbat, iar în două săptămâni urmează să modificăm și regulamentele. Referitor la procesul de descentralizare, Memorandumul înaintat Guvernului a fost deja aprobat, consider că cu excepția monumentelor de clasa A, celelalte trebuie gestionate de autoritățile publice locale, întrucât dumneavoastră știți foarte bine care sunt nevoile comunității pe care o conduceți”, a precizat George Ivașcu, ministrul Culturii.
Programul “Capitala antreprenoriatului românesc”, prezentat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, este o competiție între orașe care au o viziune antreprenorială de excepție, indiferent de dimensiunea și prosperitatea acestora.
La sesiunea de lucru au participat Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor, George Ivașcu – ministrul Culturii și Identității Naționale, Mihai Busuioc – președintele Curții de Conturi a României, Tatiana Proskuryakova – Banca Mondială, manager de țară România și Ungaria şi Bogdan Pușcaș – președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Se discută despre problemele cu care se confruntă administrațiile locale din țară.
Monika BACIU