.Index Actualitate Administratie

Resursele naturale ale municipiului Lupeni, punct forte pentru atragerea de fonduri europene

Resursele naturale ale municipiului Lupeni, punct forte pentru atragerea de fonduri europene. Resursele natural ale municipiului Lupeni au plasat localitatea pe primul loc la nivel național. Turismul este un punct important pentru dezvoltarea localității. Tocmai de aceea, municipiul Lupeni a întrunit punctajul maxim, după evaluarea dosarului de catre comisia interinstituţională pentru evaluarea potenţialului turistic al teritoriului, cu 22,6 puncte, situându-se la nivel național, pe primul loc.

În prezent există o serie de programe de investiții guvernamentale ce pot contribui la dezvoltarea unității administrativ teritoriale ce prezintă un potențial turistic important.

Prin Legea nr.190/2009 a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.142/2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice. Prin actul normativ se stabilește că în unitățile administrativ teritoriale cu resurse turistice care au fost identificate pe baza unor criterii obiective și care sunt enumerate în anexa la lege, turismul este considerat ca activitate economică prioritară, investițiile pentru dezvoltarea acestei activități vor fi orientate cu precădere spre aceste zone, iar proiectele de infrastructură specific turistică, tehnică și de protecția mediului pentru zone cu resurse turistice vor fi promovate cu prioritate prin programele de dezvoltare naționale, regionale și județene.

În conformitate cu art. 9 al acestei legi, analiza potenţialului turistic al teritoriului se realizează conform unei metodologii aprobate prin “ordin comun al ministrului dezvoltării regionale şi locuinţei şi al ministrului turismului”. În acest sens, prin Ordinul nr. 549/518/2016 al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice şi al viceprim-ministrului, ministrul economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri a fost aprobată Metodologia pentru analiza potenţialului turistic al teritoriului, iar prin Ordinul nr.1812/11.08.2016 al viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice a fost aprobată componenţa Comisiei interinstituţionale pentru evaluarea potenţialului turistic al teritoriului/Comisiei de contestaţii a deciziei emise de către Comisia interinstituţională pentru evaluarea potenţialului turistic al teritoriului. Potenţialul turistic al teritoriului este rezultatul existenței resurselor turistice, resurse definite ca fiind componente ale mediului natural şi antropic, care prin calităţile şi specificul lor recunoscute şi înscrise pot genera dezvoltarea uneia sau mai multor forme de turism, în măsura în care nu sunt supuse unui regim de protecţie integrală. Unitate administrativ-teritorială cu resurse naturale şi antropice foarte mari reprezintă unitatea administrativ-teritorială care a obţinut peste 25,00 de puncte din maximul de 50 de puncte atribuite resurselor turistice, conform metodei de calcul prevăzută în anexele la Metodologia pentru analiza potenţialului turistic al teritoriului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.