.Index Actualitate

Reţeaua de  termoficare furată de la şuruburi până la conducte

conducte termoTermoficarea în Valea Jiului, o reţea veche de zeci de ani şi furată la bucată.  În fiecare iarnă, zeci de avarii îi lasă pe puţinii beneficiari ai acestui serviciu fără agent termic. O analiză realizată la nivelul CEH arată că reţeaua este mai mult decât învechită, iar furturile de pe magistrală sunt doar câteva din cauzele care duc la avarii.

“Furturi ale izolaţiie termice din tablă şi vată minerală a conductelor precum şi furtul altor componente metalice cum ar fi rolele de sprijinire ale conductelor, vane, ventile, ştuţuri… s-au depistat numeroase zone în care au fost distruse inclusive izolaţiile din spumă poliuretanică, montate relatic recent, în ultimii 10 ani”, se arată într-un raport al CEH.

În ceea ce priveşte magistrala de la Deva şi aici există probleme. Reţeaua are o vechime de zeci de ani, iar intervenţii pentru modernizare nu s-au realizat deloc.

“Reţeaua de transport agent primar care este caracterizat din conductă (…) şi izolată cu saltele din vată minerală, cusute pe plasă de sârmă este amplasată atât suprateran cât şi subteran. În timpul exploatării acesteia, s-a înregistrat o accentuată degradare a izolaţiei termice ca urmare a condiţiilor de funcţionare, a intemperiilor şi a sustragerilor repetate ceea ce necesită înlocuiri/reparări ale izolaţiilor termice pe circa 15,4% din tronsoanele de conductă. Vechimea reţelei de transport agent primar este între 25-35 ani, în tot acest timp neexecutându-se reţele noi”, arată raportul CEH.

Nici reţeaua secundară nu se prezintă într-o situaţie mai bună.

“Vechimea conductelor este cuprinsă între 5 şi peste 20 de ani (0,15 km au o vechime sub 5 ani, 24 km între 5 – 9 ani, 57 km între 10-14 ani vechime, 7 km între 15-19 ani vechime şi 52 km peste 20 de ani vechime). Din cei 141 km de conducte, peste 37% au o vechime de peste 20 de ani, gradul de modernizare a acestora fiind de circa 63%”, mai arată raportul CEH.

La data de 30 septembrie 2014 erau conectate la serviciile de termoficare de la termocentralele Mintia şi PAroşeni un număr de 5.254 de apartamente, iar un an mai târziu numărul acestora a scăzut la 4.903 aparamente.

“În perioada 1.10.2014 – 20.09.2015 s-a înregistrat o scădere a numărului de apartamentel racordate la sistemul de termoficare, prin debranşarea/blindarea unui număr de 351 de apartamente”, mai arată raportul.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.