Împovăraţi de griji şi necazuri, oamenii îşi regăsesc liniştea în biserici. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre mănăstirea Prislop unde credincioşii trebuie să se roage pe repede înainte pentru că mormântul lui Arsenie Boca este supravegheat de forţe de ordine. Mănăstirea Prislop este vizitată zilnic de mii de pelerini din întreaga ţară. Aceştia se calcă, la propriu, în picioare pentru a ajunge la mormântul Sfântului Ardealului unde nu pot să zăbovească prea mult pentru a se ruga. Totul se derulează pe repede înainte, astfel că enoriaşii nu pot nici măcar să spună o rugăciune de la cap la coadă pentru că sunt cronometraţi de forţele de ordine. Cazul a ajuns şi în atenţia parlamentarilor.
“Faptul că în ultimii ani, tot românul îşi doreşte să ajungă în acest loc sfânt, devenit fenomen social de masă nemaiîntâlnit de la minunea de la Maglavit încoace, a transformat sfântul local şi zonele adiacente acestuia într-un spaţiu cu accente vădit comerciale, un fel de piaţă publică cu aer de iarmaroc. De la faptul că trebuie să parcurgi câţiva kilometri pe jos, la parcarea cu plată insuficientă a numărului maşinilor şi autobuzelor, la chioşcurile în care se vând obiecte mai mult sau mai puţin bisericeşti, la cuferele în care se adună bani pentru pomelnice şi la timpul limitat, la doar un minut, în care poţi să zăboveşti lângă sfântul mormânt (păzit de bodyguarzi), trecând peste înghesuiala din mica biserică şi peste lipsa unor feţe bisericeşti de la care să primeşti o îndrumare, o informaţie sau o vorbă bună, toate acestea te duc cu gândul la u fel de mică industrie inventată bu bună ştiinţă pentru ca anumite persoane, sau poate chiar grupuri de interese organizate să facă bani de pe urma acestui obicei la modă”, spune Liliana Ciobanu, deputat de Giurgiu.
În acest context, deputatul vrea să afle cum sunt cheltuiţi banii donaţi zilnic de credincioşi.
“Ceea ce vreau eu să semnalez public, inclusiv Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este faptul că în urma acestei mici industrii create pe fondul emoțional al românilor în fața deja instauratului ‘brand’ Arsenie Boca se adună foarte mulți bani, despre a căror folosință nu se știe absolut nimic. Consider, cu tot respectul de bun creștin, că nu este prea ortodox ca anumiți oameni, grupări sau chiar instituții să intre în posesia banilor donați la Mănăstirea Prislop de bieți nevinovați, mulți dintre ei bolnavi și săraci, care, făcând milostenie și donații, cred că se vor vindeca, mântui sau vor fi iertați de păcate ! În acest context, în numele a mai multor români care mi-au semnalat că evenimentele de la Prislop nu ar fi tocmai în regulă, cred că statul român, care finanțează cultele religioase, inclusiv Biserica Ortodoxă, ar trebui să demareze o verificare a destinației sumelor de bani care se adună acolo ! Având în vedere aspectele prezentate, vă întreb respectuos, domnule secretar de stat, în ce mod poate interveni Secretariatul de Stat pentru Culte în urmărirea folosirii banilor care se adună la Mănăstirea Prislop?”, mai spune deputatul.
mănăstirea Prislop a devenit loc de pelerinaj pentru zeci de mii de persoane care vor să ajungă la mormântul lui Arsenie Boca. De acest lucru au profitat şi comercianţii care au pus stăpânire pe zonă şi şi-au scos tarabele cu iconiţe care spun ei că sunt sfinţite, mici şi bere. Pentru a verifica activitatea acestora, cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara le-au pus gând rău şi vor să trimită Protecţia Consumatorului.
“Aș ruga să facem o adresă sau să chemăm acolo inclusiv Protecția consumatorului, să vedem cum sunt amplasate chioșcurile, dacă au autorizațiile în regulă, pentru că sunt tot felul de produse neconforme care se vând acolo, inclusiv cele religioase, care se vând fără acordul mânăstirii. Nu cred că ceea ce se întâmplă acolo este de natură a ne face nouă o favoare. Aspectul drumului până acolo, pe ultimii trei km, trebuie revăzut complet, și de noi, și de prefectură, și de alte organe abilitate. Eu cred că aș apela și la protecția consumatorului și că ar trebui făcut un proiect de amplasare pentru chioșcuri, ca să fie un comerț civilizat. Este imposibil să faci doi-trei km pe jos și parcarea să nu fie ocupată pentru că nu se poate ajunge acolo cu mașina. Stiu că nu are legătură cu proiectul de astăzi, dar am prezentat această propunere ca o măsură suplimentară”, a spus consilierul judeţean Doru Gaita.
Totodată în satul Silvaş a înflorit la propriu industria florăriilor. Nu există gospodările la care să nu se găsească de vânzare ghivece cu flori.
Comercianţii nu au scăpat nici de ochiul vigilent al autorităţilor, care în cursul lunii august au aplicat sute de amenzi. În luna august, potrivit unui raport al Jandarmeriei Hunedoara, sancţiunile aplicate în zona mănăstirii Prislop pentru desfăşurarea de acte de comerţ sau promovarea de produse în zona publică-stradală fără a deţine autorizaţie în acest sens reprezintă 73 la sută din totalul amenzilor aplicate de jandarmii hunedoreni detaşaţi în zona lăcaşului de , iar restul sunt sancţiuni acordate cerşetorilor Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara, recomandă tuturor celor care ajung la mănăstirea Prislop, ori în zona celorlalte lăcaşe de cult din judeţ, următoarele: să nu ofere sume de bani sau bunuri celor care apelează în mod repetat la mila publicului, să nu achiziţioneze bunuri de la persoane care nu deţin autorizaţie în acest sens, să respecte recomandările făcute de organizatori sau de forţele de ordine, să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje, etc.) sau a celor de valoare, să evite conflictele cu alte persoane şi să respecte normele de convieţuire socială.
Milioane de euro anual
Zilnic, la mănăstirea Prislop mii de pelerini se calcă în picioare pentru a ajunge la mormântul Sfântului Ardealului. În ultima perioadă, mănăstirea Prislop a devenit loc de pelerinaj pentru zeci de mii de persoane care vor să ajungă la mormântul lui Arsenie Boca. Cei care vin zilnic aici lasă aproximativ 18 milioane de euro annual la mănăstire. Plecând de la datele provenite de la edituri, librării şi specialişti în vânzări, piaţa de carte bisericească se cifrează undeva la 18-20 de milioane de euro anual. Din totalul de titluri vândute, cele care au o legătură (in)directă cu Arsenie Boca reprezintă aproximativ 20-30% din piaţă. Practic este vorba de 6-7 milioane de euro, doar din titlurile în care apare Arsenie Boca, bani care se adaugă la cei aproximativ 18 milioane de euro din pelerinaje. Raportat la întraga piaţă de carte bisericească, doar 6-7 milioane de euro reprezintă câştiguri reale, la vedere, diferenţa ajungând în buzunarele celor care speculează fenomenul.
De acest lucru au profitat şi comercianţii care au pus stăpânire pe zonă şi şi-au scos tarabele cu iconiţe care spun ei că sunt sfinţite, mici şi bere. Pentru a verifica activitatea acestora, cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara le-au pus gând rău şi vor să trimită Protecţia Consumatorului.
La fiecare sfârşit de săptămână zeci de mii de pelerini din întreaga ţară aleg să se reculeagă la mormântul lui Arsenie Boca.
Monika BACIU