Eficientizare pe “cârca” angajaţilor. Conducerea Compleuxlui Energetic Hunedoara a prezentat în faţa consiliului de administraţie măsurile pe care ar urma să le implementeze pentru eficientizarea societăţii. Bineînţeles vizaţi au fost angajaţii cărora există posibilitatea să li se taie din sporuri.
“Primul punct pe ordinea de zi acela cu privire la avizarea programului de eficientizare si restructurare a durat mai mult de doua ore si jumatate pentru ca dezbaterile au fost extrem de tensionate. Acel program de eficientizare a fost adus la cunostinta organizatiei sindicale doar pe jumatate si anume doar partea de investitii si retehnologizare. Ne-au fost ascunse intentile angajatorului de a taia sau diminua din drepturile salariatilor. In aceste conditii am adus la cunostinta celor din consiliul de administratie ca dialogul social dintre noi si administratie este unul extrem de defectuos si ca tot ce si-au propus acestia in programul de eficientizare, in primul rand nu are sustinere legala si este aproape imposibil de aplicat. Urmeaza ca in urmatoarele zile sa avem discutii cu cei din administratie si acestia spera intr-un acord sau un aviz din partea noastra pentru ceea ce ei au propus. Este greu sa creada ca se va si intampla acest lucru”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Potrivit liderilor de sindicat se încearcă diminuarea unor sporuri, dar şi a veniturilor care depăşesc suma de 5000 de lei.
“Vor sa taie sporul de fidelitate sau prima jubiliara, salariile care depasesc 5000 de lei se vor diminua cu 10%. Doresc eliminarea sau reducerea tichetelor de masa sau cele cadou. Sunt lucruri care noi le-am negociat in Contractul Colectiv de Munca si care nu pot fi eliminate doar dupa bunul lor plac sau ca asa gandesc ei. Am atras atentia ca indiferent de cate masuri vom lua noi la nivel de Complex in ceea ce priveste salariatii, situatia Complexului nu se va imbunatatii aproape deloc”, a mai subliniat sursa citată.
Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de susţinere pe piaţa de energie astfel încât acesta să devină rentabil.
“Complexul Energetic Hunedoara ca si Complexul Energetic Oltenia are nevoie de o piata a energiei care sa ii sprijine pentru ca daca astazi sau maine cele doua entitati energetice ar opri activitatea sistemul energetic ar cadea. Asta nu intelege niciunul dintre cei care conduc pentru ca nu este admisibil in Romania sa ma obligi sa vand energia electrica cu 150 de lei MW dar in acelasi timp sa o cumpar cu 600 de lei MW”, a conchis liderul de sindicat.
În cazul în care veniturile salariaţilor vor fi diminuate, fapt ce contravine contractului colectiv de muncă, organizaţia sindicală va acţiona în instanţă conducerea CEH.
Monika BACIU