Elevii minoritari, din ce în ce mai puţini. La sfârşitul săptămânii trecute, inspectorul general şcolar al ISJ Hunedoara, Marta Mate, s-a aflat în Valea Jiului. Aceasta a discutat cu dascălii de la secţiile de predare în limba maghiară. Problemele identificate au fost multiple, însă discuţiile au dus la aceeaşi concluzie. Scade numărul de elevi care frecventează cursurile în limba maghiară.
“In general in aceasta perioada Inspectoratul Scolar si unitatile scolare pregatesc planul de scolarizare pentru anul viitor si acest plan de scolarizare este direct proportional cu efectivele de elevi. Am discutat si aceasta problema si aici la Lupeni si vom discuta si la Petrosani acelasi lucru. Sunt probleme de effective ca peste tot altfel si gasim cele mai optime solutii ca elevii care vor sa invete in limba materna sa aiba aceasta posibilitate. Oferim tot ce se poate pentru ei inclusiv ca noutate invatamantul alternativ, facultativ in limba maghiara pentru elevii care frecventeaza clasele de limba romana dar care doresc sa beneficieze de aceasta educatie a limbii materne in tumpul programului scolar”, a declarat Marta Mate, inspector general al ISJ Hunedoara.
Pe viitor există riscul ca mai multe secţii de predare în limba maghiară să fie desfiinţate asta dacă numărul elevilor scade.
“Riscul exista peste tot, si in scolile cu predare in limba romana in mediul rural avem aceeasi probleme pentru ca totul depinde de numarul de elevi. In schimb pana cand cadrul legal ne permite functionarea acestora cu effective cat de mici si pana cand exista resursele materiale si dorinta parintilor, suntem obligati sa oferim aceasta sansa”, a mai precizat sursa citată.
În această perioadă, reprezentanţii unităţilor de învăţământ trebuie să centralizeze datele referitoare la numărul elevilor minorităţilor naţionale.
Monika BACIU