Se cere demisia conducătorilor Complexului Energetic Hunedoara și ai Ministerului Energiei. Dezastrul financiar cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara ajunge la faza demisiilor. Un parlamentar hunedorean îi cere premierului României, Viorica Dăncilă să îi demită pe conducătorii Complexului Energetic Hunedoara și pe cei ai Ministerului Energiei, care se fac vinovați pentru situația în care se află în momentul de față societatea. În plus, parlamentarul mai solicită și măsuri urgente pentru salvarea entității energetice de funcționarea căreia depind mii de familii din județ.
“Solicit Guvernului României să aducă la aceeași masă, în regim de urgență, toți decodenții de care face vorbire Ministerul Energiei și să salveze Complexul Energetic Hunedoara! Solicit Guvernului României să destituie toți incompetenții din structurile de conducere ale CEH și ale Ministerului Energiei și să-i trimită în fața organelor de anchetă! Solicit Guvernului României să să ia toate măsurile necesare pentru salvarea de la dezastru a Văii Jiului și implicit a județului Hunedoara! Din aceste considerent, vă rog, doamnă prim-ministru, să-mi transmiteți cu celeritate punctul dumneavoastră de vedere și măsurile concrete înreprinse pentru a salva situația economică și socială din județul Hunedoara”, arată parlamentarul hunedorean Carmen Hărău.
Problemele Complexului Energetic Hunedoara exced competența Ministerului Energiei. Situația critică cu care se confruntă societatea energetică hunedoreană reunește la aceași masă mai multe ministere și instituții ale statului. Oficialii Ministerului energiei arată că problemele cu care se confruntă societatea energetică hunedoreană sunt extrem de dificile și este nevoie de implicarea mai multor ministere și autorități ale statului.
“În acest moment, orice decizie privind continuarea activității CEH excede competențele stricte ale Ministerului Energiei, ea neputând fi adoptată decât în consens cu Ministerul Finanțelor Publice și ANAF (care au instituit sechestre asupra tuturor bunurilor din patrimoniul CEH), cu Ministerului Mediului și Autoritatea Fondului de Mediu (față de care CEH înregistrează o datorie de peste 2 mld lei generată de neachiziționarea și nedepunerea la termen a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, corespunzător anilor 2014, 2015, 2016 și 2017, de amenzile aplicate în conformitate cu prevederile art. 28 alin (4) din HG nr. 780/2006 și care nu exonerează compania de obligația de a achiziționa aceste certificate, la care se adaugă și sancțiunea stabilită de Fondul de Mediu aferentă neachiziționării certificatelor verzi, respectiv amenda dată de ANRE pentru neachiziționarea certificatelor verzi)”, mai notează oficialii Ministerului Energiei.
CEH a înregistrat o pierdere curentă de aproape 769 de milioane de lei, o pierdere reportată de 3.451,9 milioane lei, capitaluri negative de 2.842 lei, datorii de peste 1545 lei și o cifră de afaceri de doar 433,8 milioane de lei.
Monika BACIU