13, numărul interpelărilor adresate de senatorul Haralambie Vochiţoiu diferiţilor miniştri ai Energiei cu privire la situaţia Complexului Energetic Hunedoara. Situaţia dezastruoasă a societăţii a dus la declararea insolvenţei şi cel mai probabil urmează falimentul. Acum, senatorul vine şi cere din nou clarificări asupra acestei probleme stringente.
“Aceasta este a 13-a interpelare pe care o adresez în decursul prezentului mandat de senator unui membru al Guvernului României pe tema Complexului Energetic Hunedoara şi a mineritului din Valea Jiului, iar această cifră indică inclusiv la nivel simbolic faptul că s-a depăşit ceasul al 12-lea în această problemă. La aceste demersuri se adaugă 7 iniţiative legislative, inclusiv modificarea şi completarea Legii 85/2003 – Legea Minelor, care includea huila între resursele minerale de importanţă strategică, cât şi 12 întrebări, 9 declaraţii politice şi zeci de luări de cuvânt în plen. Între parlamentarii judeţului Hunedoara sunt singurul care a lucrat vreme de 10 ani în subteran, în greu încercata mină Petrila, unde săptămâna precedentă a coborât ultima echipă după o activitate de 156 de ani. Cred aşadar că mi-am câştigat cu prisosinţă dreptul de a afirma apăsat că soarta minerilor, a energeticienilor şi a tuturor hunedorenilor care depind într-un fel sau altul de cel mai important agent economic al judeţului nu poate fi primejduită de incompetenţa, lăcomia şi pasivitatea unei clici care a dispus cu iresponsabilitate ani la rând, sub forme diverse, de bogăţia reprezentată de huilă pentru sectorul energetic. Această importanţă a huilei pentru mixul energetic naţional în următoarele decenii este confirmată inclusiv de analizele MEIMMMA. Aşa cum sunt convins că ştiţi, situaţia se află într-un punct în care nimic mai puţin de adevărul şi maxima concentrare a Guvernului, a Ministerului Energiei, a prezentei conduceri a CEH, a casei de insolvenţă desemnate de Tribunlul Hunedoara – GMC SPRL Craiova, a sistemului judiciar, a DNA-ului şi a întregului aparat de stat abilitat mai pot îndrepta greşelile, fărădelegile şi ignoranţa care ne-au condus în acest punct”, susţine senatorul hunedorean Haralambie Vochiţoiu.
Senatorul mai arată că odată cu intrarea în insolvenţă a CEH repercursiunile sunt atât pe ramură economică cât şi socială.
“Această stare face ca aprovizionarea cu unele materii prime importante se va afce pe viitor la preţuri crescute sau în condiţii dezavantajoase iar furnizorii, dintre care o bună parte sunt societăţi comerciale din zonă, sunt presaţi să se înscrie la masa credală cu sume semnificative până la data de 22 februarie, riscând la rândul lor probleme în ceea ce priveşte plata angajaţilor sau chiar insolvenţa şi falimentul. În aceste condiţii, cărbunele exploatat de unităţile miniere din Valea Jiului este insuficient pentru asigurarea stocului necesar termocentralelor de la Paroşeni şi Mintia, fiind contractat un import de cărbune pe fondul răcirii temperaturilor. Sunt convins, domnule ministru, că şi dumneavoastră cunoaşteţi toate aceste probleme cât şi faptul că tensiunile sociale nu vor întârzia să apară la absenţa unor decizii hotărâte”, mai arată senatorul.
Lipsa de viziune a managerilor, actul managerial defectuos au condus la situaţia în care CEH a intrat în incapacitate de plată. Astfel, senatorul îi solicită lui Victor Grigorescu, ministrul Energiei atenţie maximă în derularea procedurii de insolvenţă.
“Vă solicit mobilizarea întregii capacităţi administrative de care dispuneţi ca acţionar unic al Complexului pentru redresarea şi reorganizarea sa. Vă solicit să ne comunicaţi politica ministerului pentru perioada următoare, modul în care vor opera ajutoarele de stat pentru restructurare, cât şi pentru asigurarea că supravegherea activităţii de conducere a Complexului va fi monitorizată cu toată vigilenţa de structurile abilitate”, mai cere senatorul Haralambie Vochiţoiu.
Monika BACIU