.Index Actualitate

Senatorul Vochițoiu vrea să cinstească memoria generalului Dragalina

IMAG1191Ansamblu arhitectural în memoria generalului Dragalina. Senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu vrea ca Valea Jiului să fie cunoscută și peste hotare, din perspectiva evenimentelor culturale care au avut loc aici. Generalul Ioan Dragalina, a murit eroic in luptele care au avut loc în Defileul Jiului în Primul Razboi Mondial. Pentru a-l cinsti așa cum se cuvine, senatorul Vochițoiu a solicitat Institutului Cultural Român aprobarea pentru a realiza o serie de manifestari.

 

„Echipa mea a avut o idee deosebită. Anul acesta sae împlinesc 100 de ani de la luptele grele din Defileul Văii Jiului și de la rănirea și moartea generalului Dragalina. Am fost la Institutul Cultural Român, vom face un proiect prin care acest moment, octombrie 2016, să fie marcat așa cum se cuvine. Voi discuta și cu domnul primar Ridzi și Consiliul Județean să vedem cum facem un proiect amplu pentru a realiza un ansamblu arhitectural, o serie de simpozioane. Vreau ca Valea Jiului să fie cunoscută  la nivel național și internațional și prin lucrurile culturale, istorice care s-au întâmplat aici”,  a declarat senatorul UNPR, Haralambie Vochițoiu.

 

În dimineața zilei de 12 octombrie 1916, generalul Dragalina ia o mașină, un șofer și doi ofițeri (colonelul Toma Dumitrescu și maiorul Constantin Miltiade) și pleacă personal în Valea Jiului, în recunoaștere, pentru a vorbi cu comandanții aflați în primele linii, deoarece legăturile cu unitățile înaintate erau întrerupte. Ajunge în primele linii și trece podul din apropierea Mănăstirii Lainici, unde s-a spo­ve­dit și s-a împărtășit. La întoarcere, podul este cuprins într-un schimb de focuri. Mașina trece în viteză pe pod prin ploaia de gloanțe, dar câteva gloanțe își ating ținta. Generalul este rănit de două gloanțe în brațul stâng și în omoplat.

Mașina reușește să ajungă în tabăra română, iar Dragalina este transportat de urgență la postul sanitar din Gura Sadului, unde este bandajat, iar rana îi este curățată. Este dus apoi la Târgu Jiu și în aceeași zi la Craiova, unde doctorii constată că este necesară amputarea brațului. Marele Cartier General ordonă printr-o telegramă ca generalul Dragalina să fie transportat de urgență la Spitalul Militar de la Palatul Regal din București. Este urcat în tren, dar din cauza aglomerației de pe calea ferată rana i se infectează. Trenul ajunge la București abia în seara zilei de 13 octombrie; i se dezinfectează rana, i se scoate glontele din omoplat, iar brațul îi este pus în ghips. Pe patul de spital, regele Ferdinand I al României îi conferă Ordinul Mihai Viteazul. La 16 octombrie 1916, îi este amputat brațul stâng. Deși starea sa începuse să se îmbunătățească, spre seară se declanșează septicemia. Moare în seara zilei de 24 octombrie/9 noiembrie 1916.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.