Edilii de la Petroșani au investit în modernizarea sistemului de alarmare. Astăzi s-a făcut o probă a acestui sistem a cărui modernizare a costat 58 de mii de lei. De acum, populația municipiului Petroșani va fi anunțată atunci când se produc fenomene meteo periculoase sau în cazul unor alte evenimente precum atacuri aeriene.
“Scopul întâlnirii de astăzi este de a verifica cum funcţionează sistemul de alarmare la dezastre în municipiul Petroşani. Este vorba despre modernizarea acestui sistem. Ideea este că putem să comandăm în caz de nevoie acest sistem de la Petroşani, de la Deva de la IGSU şi de la Bucureşti. Sistemul permite mai multe lucruri inclusiv transmitere de date şi mesaje către noi dar şi către presa în momentul în care trebuie înştiinţata populaţia în caz de dezastre. Aceasta modernizare nu face altceva decât să eficientizeze munca Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă în caz de nevoie. Există patru posibilităţi de a activa acest sistem fie direct pe linie clasică, pe internet şi radio”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Prin implementarea acestui sistem se va scurta timpul de intervenție în caz de dezastre, iar oamenii nu vor mai fi luați prin surprindere.
“Este un sistem modern implementat în mai multe localităţi din ţară. Este un sistem integrat în reţeaua naţională de înştiinţare şi avertizare alarmare. Scurtează foarte mult timpul între ordinul de activare a alarmei care avertizează populaţia şi tipul efectiv de pornire a sistemului. Dacă primarul decide că este necesară avertizarea populaţiei la o inundaţie, din punct de vedere tehnic durează undeva la 10 secunde. Pot fi activate în caz de urgenţă al IGSU Hunedoara şi de IGSU Bucureşti. De obicei acest lucru se pune în aplicare într-un conflict armat mai ales că avem acele semnale de alarmă aeriană. Între centrală şi sirene se comunica pe patru medii. Este mult mai puţin probabil că toate cele patru să cadă simultan. Este un sistem care permite atât înştiinţarea prin mesaje SMS către grupurile operative. Sirenele existente sunt de două feluri. Sirene cu motor electric şi sirene electronice. În această fază sirena electrică este activată de către sistem. Al doilea sistem este cel electronic şi este folosit când se trimit mesaje clare către populaţie cu voce. Pentru sirenele clasice sunt patru tipuri de alarme diferite. Pentru alarmă aeriană, de prealarma aeriană, semnalul de alarmă la dezastre şi semnalul de încetare. Semnalul de alarmă aeriană suna cu 15 semnale, patru secunde pauză şi patru secunde suna sirena. La dezastre sunt cinci semnale de câte 16 secunde”, a declarat Gheorghe Ungureanu, director AXATEL București
Monika BACIU