.Index Actualitate

Situaţia dezastruoasă a CEH aduce la Bucureşti oficialii europeni

cehOficialii Comisiei Europene se vor deplasa la Bucureşti pentru a discuta despre Complexul Energetic Hunedoara. O delegaţie din partea României a fost prezentă, la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu Elżbieta Bieńkowska, comisarul european pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă şi Corina Creţu, comisarul european pentru politica regională. Situaţia dezastruoasă în care se află Complexul Energetic Hunedoara, dar şi alte companii de stat i-au determinat pe oficialii europeni să îşi programeze o vizită la Bucureşti.

“În cadrul întâlnirii cu comisarul Elżbieta Bieńkowska, Viceprim-ministrul Costin Borc a punctat prioritățile ministerului pe care îl coordonează, a avut un schimb de opinii referitor la dezvoltarea industriei europene precum şi la importanța cooperarii instituţionale şi transparenței  în domeniul achiziţiilor publice. La întâlnirea cu comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, discuţiile s-au axat pe soluționarea dosarelor care trenează precum SC Oltchim SA şi CFR Marfă dar şi cazul Complexului Energetic Hunedoara”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Comisarul Margrethe Vestager şi-a exprimat disponibilitatea de a veni personal la Bucureşti, în următoarea perioadă, pentru discuţii aprofundate pe aceste cazuri concrete.

CE nu cere lichidarea CEH

Comisia Europeană nu a solicitat nicio clipă închiderea Complexului Energetic Hunedoara, ci a solicitat viabilizarea acestuia. “Producătorul de energie electrică pe bază de cărbune CE Hunedoara a trebuit să primească ajutor de stat pentru salvare și este în curs de pregătire un plan de restructurare. În iunie 2014, compania de electricitate CE Hunedoara a fost în nevoie urgentă de acțiuni decisive – fie de lichidare sau vânzare a activelor – în scopul de a preveni o creștere suplimentară a pierderilor operationale si arierate. Acțiunile au fost discutate în timpul misiunilor și un plan de acțiune a fost stabilit. Cu toate acestea, angajamentul limitat a dus la deteriorarea în continuare a situației financiare CE Hunedoara. În 2015, imposibilitatea de a achiziționa certificate pentru 2014 a emisiilor de CO2  și pentru a acoperi în întregime o parte din cheltuielile sale operaționale, compania a solicitat guvernului ajutor de salvare. În urma aprobării Comisiei Europene, în aprilie 2015, Guvernul a aprobat mai 2015 un ajutor de salvare temporară a 167 RON milioane (aproximativ 37,7 milioane EUR), sub forma unui împrumut, cu condiția ca societatea va rambursa prim ajutor de stat incompatibil acordat în trecut . Rambursarea ajutorului de stat ilegal trecut a fost încheiat în iunie 2015, după alocarea unui împrumut de trezorerie companiei. Decizia finală a guvernului pentru punerea în aplicare a ajutorului de salvare a fost adoptată la 24 iunie 2015. Prima tranșă a împrumutului a fost plătită în iulie 2015, care permite companiei acoperirea nevoilor de scurtă durată de lichiditate și de a dobândi, cu întârziere substanțială, a certificatelor de CO2 pentru 2014. Având în vedere eventuala achiziție a certificatelor autoritatea națională nu a impus amenda corespunzătoare. În conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene din aprilie 2015, autoritățile trebuie să prezinte Comisiei Europene (DG COMP) un plan de restructurare care va restabili viabilitatea companiei. Procesul este în curs de desfășurare”,  se arată într-o notă a Comisiei Europene care datează din 20 noiembrie 2015.

Prin cele prezentate în raportul Comisiei Europene se menţionează clar faptul că statul român a acordat cu întârziere ajutorul pentru Complexul Energetic Hunedoara, iar faptul că societatea a ajuns în situaţia actuală este şi din cauza pasivităţii guvernanţilor.

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.