
Situație fără precedent la Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu o situație fără precedent. Pentru prima dată în istoria societății, doar o parte dintre angajați și-au încasat salariile. Este vorba despre mineri. Energeticienii nu au fost plătiți. În acest context, energeticienii de la Mintia vor declanșa un protest.
CEH se prăbușește sub povara datoriilor
Societatea energetică hunedoreană este în insolvență. Datoriile către furnizori și stat sunt copleșitoare. S-a luat decizia ca doar o parte dintre salariați să fie plătiți. Termocentrala de la Mintia nu mai are cărbune pentru a putea funcționa, astfel că sindicaliștii cer ajutorul Guvernului.
”Solicităm prezenţa reprezentanţilor Guvernului României cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 06-10 ianuarie 2019, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei”, arată Cristian Iștoc, în adresa transmisă premierului Ludovic Orban.
Sindicaliștii susțin că se încearcă falimentarea sistemului energetic național.
„Se urmăreşte falimentul unui producător de energie electrică cu o putere instalată de 1285 MW, odată cu închiderea mineritului, pentru a transforma România în cel mai important importator de energie electrică din regiune, ştiut fiind faptul că în Ungaria, la Pacs se construiesc două capacităţi energetice nucleare de 2×1250 MW”, mai spune liderul de sindicat.
Paroșeni, investiții de sute de milioane și două luni de funcționare
Nici situația termocentralei Paroșeni nu este una roz. S-au investit sute de milioane de lei, iar unitatea a funcționat în cursul anului trecut doar două luni de zile.
”Informăm opinia publică cu privire la faptul că acelaşi minister se face vinovat de lipsa căldurii şi a apei calde pentru mii de cetăţeni ai municipiului Petroşani, în ciuda faptului că Termocentrala Paroşeni a beneficiat de investiţii de peste 100 milioane euro din bani publici, termocentrala, în anul 2019 a funcţionat foarte puţin, circa două luni”, susține Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea.
Faptul că termocentralele nu au cărbune suficient este confirmat și de administratorul judiciar al CEH. La finele lunii decembrie, într-un răspuns oferit lui Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, administratorul judiciar spunea că una din principalele cauze pentru care nu se poate furniza agent termic abonaților este și lipsa cărbunelui.
“Vă comunicăm faptul că societatea noastră nu poate furniza agent termic motivate de următoarele: stocul existent este de 1.058 tone, insuficient pentru funcționare; pierderile înregistrate în sezonul anterior pentru furnizarea energiei termice au fost în sumă de 18.719.96, 87 lei, din care 17.660.838 lei costuri aferente producerii de energie termică și 1.059.125,87 lei sold restant; lipsa unei societăți de distribuție a energiei termice în municipiul Petroșani.
Prin urmare, având în vedere cele arătate, precum și starea de insolvență a societății, pentru evitare unor noi pierderi care ar agrava situația noastră economică, suntem în imposibilitate de a da curs solicitării dumneavoastră”, arăta administratorul judiciar al CEH.
La sediul Instituției Prefectului Județul Hunedoara a avut loc sâmbătă o întâlnire între reprezentanți ai conducerii Complexului Energetic Hunedoara, ai principalelor sindicate ale minerilor și ale energeticienilor și ai conducerii Primăriei Municipiului Deva pentru a fi analizate cauzele și a se stabili soluțiile prin care să fie rezolvată problema întârzierilor plăților salariilor către o parte ai angajaților C.E.H.
În urma situației prezentate a reieșit că drepturile salariale prevăzute a fi fost acordate angajaților CEH în 30 decembrie au fost plătite parțial din cauza sumelor insuficiente existente in contul companiei. Conducerea CEH a luat decizia de a fi plătite doar salariile angajaților din subteranul Văii Jiului. Astfel, nu au primit aceste drepturi bănești energeticienii de la Mintia și Paroșeni precum și personalul administrativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
La solicitarea Prefectului Județului Hunedoara, privind rezolvarea urgentă a situației, conducerea CEH, reprezentată de Cristian Roșu, Administrator Special, a confirmat că miercuri, 8 ianuarie, banii vor fi virați in conturile celorlalți angajati.
Prefectul Județului, Vasilică Potecă, a cerut deasemenea informații privind o eventuală întrerupere a furnizării agentului termic în municipiul Deva, posibilitate prevăzută in același comunicat semnat de liderul sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iștoc. Atât Administratorul Special cât si directorul complexului si cel al Termocentralei Mintia au precizat că acest lucru nu se va întâmpla, ba mai mult, atât aprovizionarea cu cărbune din Valea Jiului cât și plata drepturilor salariale vor fi asigurate la timp.
De precizat este și faptul că societatea energetică a acordat prime salariaților cu ocazia sărbătorilor de iarnă. 300 de lei au încasat angajații sub formă de tichete cadou, bani acordați în două tranșe.