CEH, subiect complicat şi dificil. Aşa cataloghează deputatul PSD, Cristian Resmeriţă, situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara. Soluţiile trebuie să vină de la cei din conducere şi sindicate, iar parlamentarii să facă lobby pentru punerea în practică a acestora.
“Eu am pârghiile necesare însă de unul singur este foarte greu să lupţi în anumite direcţii mai ales fiind vorba de un subiect atât de complicat şi de dificil. Întotdeauna am avut conducerea executivă a Complexului Energetic Hunedoara, a CNH-ului, oameni care au câştigat şi sute de milioane până în momentul de faţă, sindicate reprezentative, nereprezentative. Eu cred că dânşii trebuie să vină cu soluţii înspre noi şi noi să le promovăm la Bucureşti, nu cred că este rolul meu să găsesc soluţii miraculoase. Dânşii sunt plătiţi în acest sens şi trebuie să facă ce le stă în putinţă pentru a găsi soluţii şi eu să le ofer sprijin la nivel guvernamental”, a declarat Cristian Resmeriţă, deputat PSD.
Strategia energetică a României ar trebui să cuprindă huila, ca fiind resursă strategică, însă aprobarea documentului se lasă întârziată. Fără această aprobare, huila este resursă marginală.
“Huila este resursă strategică, însă mai trebuie să apară în anumite locuri unde este foarte important şi anume în strategia energetică naţională”, a mai spus sursa citată.
Un proiect de lege care aşteaptă aprobarea încă din anul 2014, ar putea fi un colac de salvare pentru mineritul din Valea Jiului.Practic este vorba de declararea huilei drept resursă strategică, ceea ce ar asigura automat piaţa de desfacere.
Monika BACIU