Străinii ar da orice să îi poarte. Mulţi dintre turiştii străini care vizitează zona noastră sunt foarte încântaţi de lucrurile de artizanat pe care le văd aici. Dar la mare căutare de departe sunt ciorapii de lână care de când au fost descoperiţi de către turiştii străini sunt pe primul loc în topul preferinţelor acestora. Mulţi dintre aceştia îşi achiziţionează mai multe perechi în vezitele pe care le fac pe meleagurile noastre şi mai mult decât atât dau comanda femeilor care confecţionează astfel de ciorapi pentru că acestea să facă cât mai multe perechi posibil pentru a fi trimise în străinătate unde preţul lor poate ajunge şi la 15-20 de euro.
„În fiecare an cînd vin în România trec şi pe la tanti Lenuta în Valea Jiului pentru cîteva perechi din faimoşii ei ciorapi de lînă. Chiar dacă poate pe moment nu are să-mi dea mai mult de două, trei perechi pentru că cererea este foarte mare, are adresa mea din Germania şi acolo îmi trimite în fiecare an un colet cu mai multe perechi pe care eu le comercializez mai departe pentru ca nemţii sînt pur şi simplu inebuniti de aceste lucruri pe care ei le considera de artizanat”, ne povesteşte o româncă stabilită în Germania.
Mai mult decât atât cererea este foarte mare şi în Italia sau în Spania mai ales că acolo sînt comunităţi mari de romani şi unde numărul persoanelor plecate din Valea Jiului este foarte mare. Toate aceste persoane plecate au acasă cîte o mamă sau o bunică, care le face astfel de ciorapi care pentru noi au cu totul şi cu totul alt scop, dar pentru străini sînt adevărate obiecte de artă pentru care sunt dispuşi să îşi deschidă larg portofelele.
„Am doi copii care sunt plecaţi în Italia de cîţiva ani de zile. Obişnuiţi ca acasă în iernile friguroase cînd purtau ciorapi de lînă făcuţi de mine, aşa s-au obişnuit şi în Italia. După prima iarnă m-a sunat fica mea şi mi-a zis că trebuie neapărat să îi fac cît mai multe astfel de perechi pentru că italienii au fost înnebuniţi după ei şi că nu mai are nicio pereche pentru ea. Toate le-a dat prietenilor de acolo care au fost dispuşi să mă plătească pentru a le face cît mai multe perechi, atît de mult le-au plăcut”, ne spune o bunicuţă care face astfel de ciorapi.
Există foarte multe lucruri din care Valea Jiului ar avea de cîştigat chiar dacă nu la scară industrială dar dacă fiecare ar fi încurajat să facă ceea ce ştie mai bine, din toate aceste meşteşuguri oamenii ar cîştiga ceva bani iar vorba s-ar duce mai departe ceea ce nu ar fi un lucru rău.
Monika BACIU