.Index Actualitate

Specialiștii au finalizat raportul privind starea minelor

Specialiștii au finalizat raportul privind starea minelor. Care este starea minelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara? La această întrebare au fost nevoiți să găsească un răspuns specialiștii din Valea Jiului. 

Specialiștii au finalizat raportul privind starea minelor

Specialiștii au finalizat raportul privind starea minelor. Raportul privind starea unităților miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a ajuns la Ministerul Energiei. După accidentele de muncă din luna octombrie a anului trecut, care au îndoliat Valea Jiului, ministrul Energiei, Toma Petcu, a solicitat un astfel de raport care să arate care este gradul de securitate în subteran. O comisie mixtă, formată din specialiști de la INSEMEX, Universitatea Petroșani și ITM, a adunat datele și le-a pus într-un raport privind starea minelor. 

„La inițiativa domnului ministru Petcu s-a creat o echipă din care au facut parte și doi colegi de la Universitatea din Petroșani care să analizeze și să dea soluții vizavi de starea de securitate și de siguranță a exploatărilor miniere din Valea Jiului. Colegii noștri au făcut parte dintr-o echipă în care au fost și specialiști de la INSEMEX, ITM, de la CEH și au finalizat un raport la sfârșitul anului 2017 care este pe masa domnului ministru”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.

Ce spunea ministrul Energiei despre raportul privind starea minelor?

Raportul a fost solicitat de ministrul Toma Petcu, după accidentul de la mina Uricani.

”Având în vedere că în mai puţin de o lună am avut în minele din Valea Jiului două evenimente tragice, produse în condiţii complet diferite, vom organiza o echipă de cercetare care va inspecta mină cu mină  – atât pe cele aflate în exploatare, cât şi pe cele aflate în proces de închidere. Aştept de la această echipă concluzii, în cel mai scurt timp, privind vulnerabilităţile la zi din fiecare mină în parte. Mă aştept ca această cercetare să aducă la lumină orice potenţial risc, atât în privinţa dotării cu materiale şi echipamente de siguranţă, cât şi respectarea normelor de securitate în muncă de fiecare angajat care lucrează în mine. Aceasta este o măsură pe termen scurt, dar, în paralel vom declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România”, a declarat Toma Petcu, în luna octombrie.

Ministrul a mai afirmat că în afara programului de închidere a minelor deja stabilit nu se mai închide vreo mină. Toma Petcu a menționat că a fost întocmit un plan de reorganizare și revitalizare a mineritului în Valea Jiului și la Mintia și Paroșeni.

“Ne-am axat în această perioadă și am reușit împreună cu domnul secretar de stat Vișan să punem pe masa premierului un plan de reorganizare și revitalizare a activității de minerit în Valea Jiului, dar și în zona de producție pentru Mintia și Paroșeni. (…) În afară de ceea s-a stabilit prin programul de închidere, nu stabilim să închidem nicio mină, ba din contră, printr-un program pe care l-a scris dl. Vișan împreună cu toată echipa de specialiști de la Ministerul Energiei, dar și specialiști de la INSEMEX și Universitatea din Petroșani, dorim să revitalizăm această activitate minieră, printr-o investiție foarte importantă în zona de minerit și mai ales în schimbarea tehnologiei de extracție”, a declarat ministrul, în luna noiembrie a anului trecut.

Specialiștii au finalizat raportul privind starea minelor, iar acesta a fost înaintat la ministerul de resort. 

Pe același subiect

<a href>

Profesorii Universității Petroșani angrenați în activitatea de analiză a minelor

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.