.Index Actualitate

Spitalele din Valea Jiului în atenția deputatului Cristina Prună

Spitalele din Valea Jiului în atenția deputatului Cristina Prună. Care este starea spitalelor din județul Hunedoara? De ce minerii răniți în accidentele grave de muncă nu pot fi tratați local? De ce este nevoie? Sunt doar câteva din întrebările la care ministrul Sănătății, Sorina Pintea va trebui să ofere răspuns. Deputatul USR, Cristina Prună se declară îngrijorată de situația spitalelor din Valea Jiului.

“De-a lungul timpului, în minele din România, au avut loc mai multe accidente grave care s-au soldat cu pierderi omenești considerabile. Multe dintre aceste accidente au avut loc la minele din Valea Jiului. cele mai recente tragedii au fost înregistrate în octombrie 2017 la Lupeni și Uricani. În ambele cazuri au murit 2 mineri, iar alții se află în stări foarte grave. În majoritatea cazurilor minerii în stare gravă au fost transportați la Spitalul Floreasca din București. Timpul îndelungat de transport, în majoritatea cazurilor, conduce către pierderi de vieți omenești. Totodată, transportul până la București implică și un cost financiar, care ar putea fi mai mic dacă victimele ar fi transportate undeva în apropierea locului accidentului”, arată deputatul USR, Cristina Prună în interpelarea adresată ministrului Sănătății.

Se remarcă faptul că unitățile medicale din județ nu au capacitatea necesară pentru a prelua răniții din accidentele miniere.

“Așadar se poate observa că nu există capacitate suficientă la nivel local pentru ca minerii răniți în astfel de evenimente să beneficieze de îngrijiri medicale adaptate nevoilor în spitalele din apropierea imediată a minelor, în orașe precum Petroșani sau Târgu Jiu. În acest context, este necesar ca Ministerul Sănătății să răspundă următoarelor întrebări: care este numărul total de spitale din județul Hunedoara și câte dintre acestea ar putea să facă față acestor situații de urgență cauzate de un accident de mină? Care sunt motivele pentru care spitalele din Hunedoara nu pot prelua pe toți cei care au fost răniți în mină? Se întâmplă acest lucru din cauza lipsei locurilor în spitalele disponibile, lipsei personalului medical corespunzător sau a aparaturii medicale necesare?”, mai arată deputatul.

Faptul că minerii suferă de boli profesionale nu este un secret pentru nimeni. Unde pot fi tratați aceștia? Este o altă întrebare a deputatului bucureștean.

“De asemenea, minerii din Valea Jiului suferă și de o multitudine de maladii profesionale cronice datorită mediului și a modului de lucru, e.g. silicoză, afecțiuni ale coloanei vertebrale rezultate în urma ridicării de greutăți, boli de nervi cauzate de zgomotele foarte puternice. De aceea este important să știm câte din spitalele din județul Hunedoara sunt dotate pentru a oferi tratatemente eficiente contra bolilor cronice de care aceștia suferă în mod obișnuit?”, mai întreabă deputatul.

Este cunoscut faptul că în cazul unor accidente de muncă grave petrecute în subteranele Văii Jiului, minerii sunt stabilizați la Petroșani, iar în majoritatea cazurilor sunt transportați la București.

Monika BACIU

Pe aceeași temă: 

Iulian Iancu despre accidentele din mineritul Văii Jiului: “Să nu folosim termeni atât de gravi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.