.Index Actualitate Administratie

Stăm pe un munte de cărbune, dar îngheţăm de frig Judeţul Hunedoara într-o situaţie dramatică din cauza CEH

IMAG1015S-au săturat să fie minţiţi. Este vorba de primarii din Valea Jiului şi din Deva care se văd într-o situaţie limită, fără ieşire, din cauza stocului limitat de huilă. Cărbunele din stocul termocentralelor ar ajunge pentru încă cel mult trei zile în condiţiile în care temperaturile exterioare nu sunt negative. În acest sens, la primăria municipiului Petroşani a avut loc o întâlnire cu directorul Termocentralei Paroşeni, Doru Vişan, reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara, ai sindicatului reprezentativ şi edilii din Valea Jiului.

 

“Am convocat această întâlnire acum pentru că în decembrie cei de la Complex datorită sărbătorilor legale şi zilelor libere care există nu vor lucra aproximativ două săptămâni, ceea ce înseamnă că aproximativ două săprămâni nu se va furniza cărbune către Paroşeni şi către Mintia. În acest moment cele două termocentrale au un stoc de cărbune pe maxim 3-4 zile şi ne îngrijorează acest aspect având în vedere că vor veni temperaturi foarte scăzute şi tehnic nu se va putea asigura agentul termic. În aceste condiţii trebuie să vedem dacă se va reuşi să se facă un program de activitate de urgenţă pentru asigurarea cărbunelui la cele două termocentrale. Eu o să înaintez două propuneri. În acets sens eu propun ca pentru luna decembrie să se facă un program de lucru astfel încât activitatea să se oprească cât mai puţin şi să putem să asigurăm un minim de cărbune pentru alimentarea celor două termocentrale. Soluţia pe care domnul Floruţ ne-a înaintat-o acum o lună şi anume aceea de a aduce cărbune de la Anina practic nu s-a concretizat în nimic, era vorba de 50 de mii de tone, import nu se poate fizic într-o perioadă mai mică de 90 de zile, ceea ce pe noi ne afectează într-un mod foarte puternic. Trebuie să vedem dacă se poate face ceva în ceea ce priveşte consumul de cărbune cănd sunt temperaturi pozitive şi dacă se poate face o economie de cărbune în această perioadă”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

 

Stocuri goale

 

 

Stocurile de cărbune de la cele două termoncentrale sunt aproape goale în acest moment, iar reprezentanţii CEH nu divulgă cât cărbune mai există pentru a fi înghiţiţi de jungla de pe piaţa de energie.

 

“Legat de situaţia aceasta îngrijorătoare pentru locuitorii din Valea Jiului şi din Deva pornind de la stocurile de cărbune cu care intrăm în iarnă, sunt foarte mici, nu o să dau valorile din raţiuni de strategie pentru Complex  pentru că e o junglă în piaţa de energie. Legat de stocurile pentru asigurarea agentului termic în perioada următoare existau trei variante, din intern însemnând cele patru societăţi miniere şi societatea de închideri, tot din această zonă, o achiziţi de la Anina a fost aprobată de Consiliul de Administraţie procedura de achiziţie, dar av începe în 3 decembrie, pentru căbunele de import, varianta nu a fost aprobată de Consiliul de Administraţie având în vedere lipsa resurselor financiare şi faptul că sumele care au fost acordate într-o primă tranşă din ajutorul de stat nu au avut ca destinaţie achiziţia de cărbune. Societatea de Închideri Mien şi-a redus capaciotatea de producţie prin închiderea minei Petrila, noi avem în intern o capacitate limitată, iar ceea se poate asigura de la Anina, un minim de 10 mii de tone de lună, maxim 15 mii de tone, nu este o cantitate suficientă. O procedură de mijloc ar exista după discuţile pe care le-a avut directorul general cu alţi posibili ofertanţi de cărbune prin procesarea cărbunelui, dar pentru acest lucru trebuie o hotărâre de Guvern, trbeuie înştiinaţtă Comisia Europeană, deci este o procedură dificilă pentru noi în perioada următoare. Luna decembrie este o lună cu mai multe zile libere, dat fiind sărbătorile de iarnă şi zilele libere acordate în baza CCM, nu am purtat în discuţii la nivelul societăţii cu organizaţia sindicală reprezentativă privind calendarul din luna decembrie. O să venim cu o solicitare pentru a reduce sau a fi cât mai puţin timp liber în care să rămânem fără producţie. Astăzi funcţionăm cu termocentrala Paroşeni şi termocentrala Mintia cu un singur grup şi un singur cazan la Mintia, poate asigura agentul termic, dar nu este nici foarte frig afară şi nu sunt situaţii deosebite, dar pentru perioada următoare nu se întrevăd nişte soluţii imediate care să ne asigure un confort în ceea ce priveşte un stoc mai mare de cărbune. Nu s-a intrat în iarnă cu stocuri minime, numai din ce pot fi asigurate de producţia internă”,  a declarat Constantin Jujan, reprezentantul CEH.

 

 

Lucrează foc continuu

 

Liderii de sindicat nu exclud ca minerii să lucreze la foc continuu în luna decembrie astfel încât să asigure stocul necesar de cărbune pentru funcţionarea celor două termocentrale de pe o zi pe alta.

 

“Ca organizaţie sindicală reprezentativă noi avem disponibilitatea angajării şi semnării unui protocol pentru un program de lucru care să vizeze activitatea pentru lunile de iarnă pentru că indicatorii indicatorii economici ai societăţii nu se vor îmbunătăţi în aşa fel încât să fie posibil un import de cărbune sau atragerea unor resurse financiare altele decât cele din vânzarea de energie electrică să se întrevadă. În cadrul biroului executiv al organizaţiei am configurat un program al zilelor lucrătoare pentru luna decembrie, urmează să îl discutăm cu administraţia şi să stabilim care este programul normal al lunii decembrie, iar pentru zilele nelucrătoare se va lucra pe bază de comandă la activitatea de producţie şi de transport, într-un protocol care să aducă beneficii celor care îşi sacrifică timpul liber şi vin să lucreze în această perioadă. O altă problemă pentru care noi insistăm de foarte mult timp este aceea a angajărilor de personal pentru că pe lângă lipsa materialelor şi a pieselor de schimb din unităţile miniere lipsa personalului în activitatea direct productivă şi cea de transport este una care strigă de foarte mult timp, dar nu am reuşit până în acets moment să convingem administraţia ca aceste angajări trebuiau făcute cu mult timp în urmă. Un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este dirijarea tuturor resurselor financiare ale societăţii către asigurarea materialelor şi a pieselor de schimb în unităţile miniere”,  a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

 

Situaţie dramatică la termocentrale

 

 

Reprezentanţii Termocentralei Paroşeni susţin că situaţia este mai mult decât dramartică dacă temperaturile exterioare scad sub limita îngheţului. Astăzi va porni CAF-ul de la Paroşeni, dar acesta este doar o soluţie de moment. Dacă temperaturile scad sub -10 grade atunci toate grupurile de la termocentrale trebuie să funcţioneze pentru că e vorba şi de securitatea echipamentelor.

 

“Regimul de funcţionare pentru această iarnă îl consider blocul 4 de la Paroşeni şi blocul 3 de la Deva, ceea ce înseamnă un consum de cărbune de 2100 şi 2700 de tone, adică 4800 de tone pe zi calendaristică. Acest regim de funcţionare poate avea şi variante mai economicoase, din punct de vedere al combustibilului, dar foarte păguboase din punct de vedere al încasărilor care asigură lichidităţile care asigură banii necesari pentru materiale, pentru salarii. Acets regim constă în funcţionarea unui singur corp de cazan la Deva şi respectiv oprirea blocului 4 de la Paroşeni şi pornirea cazanului de apă fierbinte (CAF –n.r.) care nu reprezintă o sursă sigură. Ea este o capacitate de rezervîă care trebuie pornită când la blocul patru se întâmplă incidente de natura unei avarii sau porniri planificate. Noi mâine (astăzi) pornim CAF-ul pentru a-i testa capacitatea, îi facem probele, facem un calcul economic prezentăm şi se va lua o decizie. Al treilea element esenţial îl reprezintă temperatura exterioară. De abia de atunci situaţia devine dramatică în sensul că la temperaturi negative sub -5,-10 grade, atât la Deva cât şi la Paroşeni funcţionarea celor două blocuri este obligatorie deoarece trebuie să punem în siguranţă şi echipamentele. Soluţii de moment nici nu cred că putem discuta de vacanţă, e obligatoriu să găsim acele soluţii să lucrăm continuu şi totuşi nu putem abandona achiziţiona unui cărbune deoarece nu ştim prognoza. Dacă vor fi două-trei săptămâni cu -10 grade, lucrurile se complică şi atunci nu mai intervine ca factor esenţial numai termia, pe lângă aceasta cu acelaşi grad de importanţă intervine şi siguranţa echipamentelor”,  a declarat Doru Vişan, directorul termocentralei Paroşeni.

 

 

Probleme la Deva

 

 

La Deva deja au existat probleme în ceea priveşte furnizarea apei calde, iar edilii primăriei se declară total nemulţumiţi de actuala conducere a Complexuluio Energetic Hunedoara.

 

 

“Noi ca UAT Deva suntem îngrijoraţi de aceste probleme mai ales că am avut două întâlniri cu domnul general Floruţ şi ne-a promis că la începutul lunii decembrie vom avea un stoc de 300.000 de tone. De unde le-a inventat nu ştiu. Suntem îngrijoraţi şi am fi dorit să ne spună unde sunt acele 300 de mii de tone pe care ni le-a promis, mai ales că ieri la Deva am avut o mică problemă pe cazanul care a funcţionat a scos o temperatură de 45 de grade, nici vorba de apă caldă, abia am dat căldură populaţiei”,  a declarat Ionel Moş, viceprimarul municipiului Deva.

 

 

Situaţie limită

 

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, susţine că judeţul se confruntă cu o situaţie limită care a fosta dusă la cunoştinţa decidenţilor încă din vară, dar aceştia nu au luat nicio măsură, ci doar s-au mulţumit să dea declaraţii liniştitoare.

 

 

“Această întâlnire pe care am organizat-o nu face altceva decât să tragă un semnal de alarmă cu privire la  asigurarea stocurilor pentru că ceea ce s-a promis de reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara nu s-a întâmplat şi atunci noi fiind într-o situaţie limită nu putem să stăm pasivi  şi să aşteptăm ceea ce se va întâmpla. Conducerea CEH trbeuie să  vină cu soluţii coerente şi clare pentru că minciuni nu mai acceptăm. Minciunile care ne-au fost spuse până acum nu mai pot fi înghiţite de nimeni. Noi am avertizat că se ajunge la această chestiune încă din luna iunie a anului acesta, cred că se puteau lua din timp aceste măsuri, nu ştiu de ce nu s-au luat. Chiar dacă decizia era la CA sau la Minister, lucrurile trebuiau rezolvate. Am ajuns într-o siotuaţie limită, sunt câteva soluţii, viaţa ne-a învaţat să ne bazăm pe noi şi nu pe alţii şi acum noi trebuie să rezolvăm problema. Suntem în iarnă, e o problemă a cetăţeanului în  acest moment până acum ne-am bazat pe nişte lucruri irealizabile şi ce avem noi în pământ e cea mai sigură resursă şi la îndemnâna noastră. Singura soluţie e să scoatem mai mult cărbune din subteranul Văii Jiului”,  a conchis primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

 

Astăzi, la Deva la Prefectură are loc o întâlnire cu toţi factorii implicaţi în această situaţie astfel încât să se identifice cele mai rapide şi viabile soluţii pentru rezolvarea problemei.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.