Start pentru modernizarea drumului spre Dâlja. Zona D este firma care va reabilita drumul spre Dâlja. Autoritățile locale au scos la licitație, la începutul acestui an, contractul pentru modernizarea drumului, încadrat în categoria celor comunale. Licitația a fost atribuită firmei Zona D, de altfel singura care a participat la licitație. Suma aferentă contractului este de4.758.999. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Carosabilul este încadrat în categoria drumurilor comunale. Lucrările aferente acestui obiectiv vizează un tronson în lungime de 5.245 m si constau în amenajarea structurii rutiere cu strat de balast, strat de piatră spartă și strat de uzură. Totodată, proiectul prevede și amenajarea și repararea unor podețe, dar și realizarea altora noi.
“Drumul tratat în documentație începe de la intersecția cu str. Stadionului în partea de sud a localității Petroșani și asigură legătura cu localitățile Dâlja Mare și Dâlja Mică. Lungimea de drum care face obiectul prezentei documentații este de 5245 m. Structura rutieră actuală este formată din straturi de balast și piatră spartă care prezintă defecțiuni specifice drumurilor pietruite, sub formă de gropi, denivelări și făgașe, fapt care împiedică desfășurarea normală a circulației și conduce la generarea de praf pe timp uscat, respectiv de noroi pe timp umed”, arată în proiectul de hotărâre prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți investiției.
O parte din suma aferentă acestui proiect este suportată de Primăria Petroșani. Puțin peste 220.000 de lei este cofinanțarea administrației locale.
“Din valoarea totală a lucrărilor prin Programul Național de DEzvoltare Locală, de la bugetul statului s-a aprobat suma de 6.467.828,50 lei, diferența reprezentând cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin PNDL. Valoarea cofinanțării de la bugetul local pentru obiectivul de investiții “Modernizare drum communal DC 66A: Petroșani-Dâlja Mică-Dâlja Mare, L=5345 m, municipiul Petroșani, județul Hunedoara”, este de 229.880,83 lei (incluisiv TVA)”, arată în proiectul de hotărâre în care s-a aprobat finanțarea de la bugetul local a categoriilor de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stta prin PNDL.
Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului, studii de fezabilitate/documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, studiile de teren, studiile de specialitate, expertizele tehnice și/sau de audit energetic, asistența tehnică, consultanța, taxele pentru obținerea de avize/acorduri/autorizații, organizarea procedurilor de achiziții sunt categoriile de cheltuieli care nu sunt finanțate de la bugetul de stat.
Monika BACIU