Straja – 5000 de turiști în trei zile. Turismul din Straja se dovedește a fi o alternativă la minerit. Dincolo de industria extractivă, turismul este cel care contribuie la bunăstarea bugetului local al municipiului Lupeni. Parteneriatul public-privat, coroborat cu investițiile demarate de autoritățile locale își pun o amprentă pozitivă asupra destinației turistice. Straja devine polul dezvoltării.
Stațiunea montană Straja din Lupeni a devenit un punct de atracție turistică și în sezonul de vară. De Ziua Copilului, respectiv în perioada 01-03.06.2018, stațiunea Straja a găzduit peste 5000 de turiști veniți să se bucure de peisajul minunat și atracțiile turistice din stațiune. Autoritățile locale au făcut bilanțul și rezultă că, în zilele de 2 și 3 iunie, un 4930 de turiști au urcat în stațiune cu telegondola. Un plus l-a constituit faptul că pe data de 1 iunie, nu s-a perceput taxă pentru utilizarea telegondolei.
“Mă bucur enorm când văd oamenii că urcă la munte. Pentru noi, ca reprezentanți ai administrației locale este foarte important să dezvoltăm stațiunea și pe perioada verii. Tocmai de aceea, încercăm prin toate căile legale să promovăm stațiunea pentru a atrage turiști. Un plus este și faptul că în Straja funcționează asociația cabanierilor, dar și ONG-urile care au înțeles că prin implicarea tuturor putem dezvolta zona. Acest lucru demonstrează faptul că, la Lupeni, parteneriatul public-privat funcționează. Este un câștig faptul că în câteva zile, de vară, Straja a avut peste 5000 de turiști. Asta înseamnă că ne îndreptăm în direcția potrivită în ceea ce înseamnă Straja și în sezonul cald”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În plus, stațiunea montană Straja este o sursă de venit pentru sute de familii din Lupeni.
”Aproape fiecare week-end pe care îl avem ocupat. Începând din iulie și până la sfârșitul lui august sfârșiturile de săptămână vor fi pline de diferite competiții. Vom avea biciclism, vom avea motociclism la nivel înalt, unde vor veni în jur de 1000 de cetățeni străini. Stațiunea Straja poate reprezenta un pilon important în dezvoltarea comunității noastre. Aici sunt 250 de cabane și, practic, de banii pe care îi lasă aici turiștii beneficiază 250 de familii. dea semenea, în jur de 400 de oameni care sunt angajați de proprietarii de cabane și, pe lângă aceștia, mai avem alți mulți oameni care trăiesc de pe urma stațiunii, cum sunt cei care vând pâine, carne, diferite materiale de construcții”, a declarat primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță.
Tocmai pe fondul interesul crescut, autoritățile locale caută modalități de atragere a cât mai multor turiști în Straja prin diverse programe derulate inclusiv în parteneriat.
Activitățile din Straja nu se opresc aici. Abia de săptămâna viitoare, în stațiune vor debuta taberele destinate copiilor. În plus, în lunile următoare, Straja va fi acaparată de motocicliști, dar și de iubitorii longboard-ului.
Monika BACIU