Straja este prima în topul destinațiilor turistice din județul Hunedoara. Stațiunea montană a atras în doar câteva săptămâni peste 100.000 de turiști. O raportare oficială arată că în ultimele 30 de zile, stațiunea montană Straja a avut 108.144 de accesări pe segmentul cazarii. Astfel, stațiunea montană din Lupeni este prima în topul destinațiilor turistice din județul Hunedoara și pe locul cinci în topul național. Pe primul loc în topul național este situată stațiunea Bușteni. Locul doi îi revine stațiunii Predeal, iar podiumul este completat de Moeciu. Locul patru îl ocupă stațiunea montană Rânca. Stațiunile din Sinaia, Brașov sau Bran sunt clasate după stațiunea montană Straja. Locul al doilea în topul județean este ocupat de stațiunea montană Parâng. Staţiunea Straja este localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. Prima datare a localităţii Lupeni este făcută în urmă cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupaţie a locuitorilor acestor zone era creşterea animalelor şi vânătoarea. Începând cu secolul al 19-lea, odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, această zonă a fost intens colonizată, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al României. În acest oraş se află cea mai mare mină subterană din sud-estul Europei, Exploatarea Minieră Lupeni. Huila extrasă de aici este de cea mai bună calitate, având o putere calorică de până la 9000 kilo-calorii. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 şi 4 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi.
Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din aceştia, 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km. În sezonul 2016-2017 am inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, iar din sezonul 2017-2018 vă așteptăm cu un nou telescaun, în locul teleschiului 2.
Monika BACIU