.Index Actualitate

  Strâng cureaua pentru a-şi salva locurile de muncă

Nica-Petru-Nota-4-377x300Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara sunt dispuşi să strângă încă o gaură la curea doar pentru a-şi salva locurile de muncă. Negocierea contractului colectiv de muncă de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara se derulează pe un buget de avarie. Sindicaliştii se luptă atât pentru drepturile salariaţilor cât şi pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Pentru a evita intrarea în insolvenţă a mamutului există posibilitatea să fie diminuate anumite drepturi ale salariaţilor.

 

“Ca să fie prelungit contractul colectiv de muncă trebuie să fie un act adiţional. Noi încercăm să reducem cheltuielile pentru a putea salva Complexul Energetic Hunedoara de la insolvenţă, chiar dacă asta înseamnă şi reducerea unor drepturi. Ne axăm în principal pe personalul auxiliar nu pe cel direct productiv. Deocamdată nu există o direcţie anume, există mai multe propuneri care să afecteze mai puţin salariaţii”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

Potrivit raportului administratorilor pentru anul 2014, cheltuielile cu salariile au depăşit 15% din buget, iar Nica este de părere că odată cu concedierile colective din acest an s-ar realiza o economie de 8 procente.

 

“În raportul administratorilor pe anul 2014 se vorbeşte de depăşirea de natură salarială cu 15%. Dacă luăm în calcul că pleacă 8% din salariaţi prin concedieri colective nu vom avea de plătit 8% dintre salariaţi, adică se reduc cheltuielile cu 8%. Noi ar trebui să acceptăm o reducere de 5%, iar de restul să se ocupe administraţia”, a mai subliniat liderul de sindicat.

 

Potrivit lui Nica nu se va renunţa la primele de care beneficiază în acest moment angajaţii societăţii.

 

“A fost o propunere să renunţăm la prime, dar nu vom face acest lucru momentan”, a mai spus sursa citată.

 

În tot acest timp şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara trebuie să găsească cele mai optime soluţii pentru reducerea cheltuielilor şi majorarea veniturilor.

 

“Intră în răspunderea administraţiei să găsească soluţii pentru diminuarea cheltuielilor. Au o neputinţă în a adopta o organigramă. La maşinile de serviciu ar trebui să asigure ei combustibilul pentru a nu cheltui tone de combustibil lunar”, a mai spus Nica.

 

Peste 20 de facilităţi ale contractului colectiv de muncă pentru o societate aflată în pragul falimentului. Minerii şi energeticienii de la Complexul Energetic Hunedoara au prevăzute în contractul colectiv de muncă nu mai puţin de 25 de beneficii.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.