Strategia minieră, aprobată până în martie. Ministerul Economiei şi-a propus ca până în luna martie a acestui an să fie aprobată strategia minelor pentru perioada 2015-2030. ministerul are în vedere alocarea a circa 80 de milioane de lei pentru creşterea gradului de transparenţă şi eficienţă a modului de alocare a resurselor financiare dedicate activităţilor de conservare, închidere subterană şi ecologizare a exploatărilor miniere. Totodată planul de acţiuni prevede reorganizarea și eficientizarea industriei miniere. Dintr-un document al ministerului de resort reiese faptul că huila este necesară în contextul social.
“In anul 2010 in Uniunea Europeana au fost extrase aproape 140 de milioane de tone de huila si aproape 400 milioane de tone de lignit. Extragerea acestei cantitati de carbune si producerea de energie cu ajutorul ei, a angajat mai mult de 255.000 de oameni. Avantajele carbunelui sunt printre altele securitatea aprovizionarii si preturile favorabile, in raport cu sursele de energie concurente. Cand resursele indigene pot fi exploatate, utilizarea carbunelui adauga valoare de-a lungul intregului lant de aprovizionare cu energie electrica.Acest lucru conduce la rezultate pozitive in termeni de performanta economica si ocupare a fortei de munca”, se arată în draftul ministerului.
Potrivit ministerului există mai multe puncte slabe în ceea ce priveşte exploatarea cărbunelui între care condiţii geologo-miniere dificile de exploatare (adâncime mare de exploatare, tectonica, stratigrafie, variabilitate), grad ridicat de periculozitate a exploatarii din cauza conţinutului ridicat de gaze explozive al zăcământului, cu predispozitie la autoaprindere si explozii; putere calorifică scăzută comparativ cu oferta internaţională; posibilităţi reduse de îmbunătăţire semnificativă a calităţii productiei, la gura minei cu actuala tehnologie de exploatare; grad de mecanizare a exploatării scăzut, utilaje uzate fizic şi moral; lipsa unor tehnologii performante adaptabile conditiilor de zacamant; personal cu mentalitate rigidă, imbatranit, erodat profesional; dificultăţi în exploatarea selectivă a cărbunelui; cost de producţie ridicat. De cealaltă parte, cel mai tare punct îl constituie rezervele interminabile de huilă care sunt estiomate a fi undeva la 300 milioane de tone, concentrata intr-un zacamant unic, cu grad de asigurare de cca 100 ani.
Monika BACIU