Studiul comandat de CEH nu răspunde la întrebările Comisiei Europene. Raportul întocmit de INSEMEX Petroșani în ceea ce privește prelungirea activității cu producție a minelor Lupeni și Lonea trebuie îmbunătățit. Potrivit oficialilor din Ministerul Energiei documentul omite o serie de aspecte importante care trebuie prezentate Comisiei Europene, astfel că au fost solicitate completări.
“A ajuns o variantă care nu este completă și am cerut refacerea lui. Documentul nu răspunde cerințelor Comisiei Europene. Am discutat cu Compania (Complexul Energetic Hunedoara-n.r.) și compania cere INSEMEX completări”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
În plus, potrivit oficialilor din minister studiul trebuie să releve faptul că există anumite pericole în cazul neexploatării rezervelor de cărbune.
“Studiul e făcut în alt scop. Adică cu scopul de a arăta că există anumite pericole generate de nescoaterea cărbunelui din subteran”, a mai spus sursa citată.
La încetarea activității de producție rezervele deschise trebuie să fie epuzate. Durata de exploatare care asigură epuizarea rezervelor deschise (asimilată gradului de asigurare cu rezerve deschise) este de 10,6 ani pentru EM Lonea și 8,2 ani pentru EM Lupeni, calculat ca raport dintre rezerva deschisă și producția anuală actuală. Rezultă că din acest punct de vedere, timpul disponibil pâă la termenul decembrie 2018, preconizat pentru încetarea activității de producție, este insuficient fiind imperios necesar, ca acesta să fie extins. Prevenirea apariției fenomentelor nedorite se poate realiza în primul rând prin continuarea exploatării până la epuizarea rezervelor deschise, lucru care poate fi realizat într-un timp rezonabil, asimilat gradului de asigurare cu rezerve deschise. Închiderea lucrărilor miniere care să asigure securitatea în subteran trebuie realizată cu repsectarea procedurilor de închidere pe etape, începând de la extremitatea câmpului minier, spre lucrările de legătură cu sufrața și ascendent pe orizonturi, până la suprafață. Față de programul de închidere stabilit anterior au apărut elemente suplimentare care conduc la necesitatea exploatării rezervelor deschise după anul 2018 până la finalizarea acestora.
“În cazul EM Lupeni, pe baza cercetărilor efectuate de către INSEMEX Petroșani referitoare la predispoziția de autoaprindere a cărbunilor din stratul 3, din perimetrul EM Lupeni, a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria de „cărbuni cu risc ridicat de autoaprindere”, fiind necesară implementarea de măsuri tehnice de prevenire a fenomenelor de autoîncălzire respectiv a focurilor endogene. Sucursala EM Lupeni la momentul actual are în evidență 3 focuri endogene”, arată concluziile.
Aceeași situație se înregistrează și la mina Lonea.
“În cazul EM Lonea, pe baza cercetărilor efectuate de către INSEMEX referitoare la preidspoziția la autoaprindere a cărbunilor din stratul 3, din perimetrul EM Lonea a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria “cărbunilor auto inflamabili cu tendință pronunțată la autoaprindere”, fiind necesară implementarea de măsuri tehnice de prevenire a fenonemenelor de autoîncălzire respectiv a focurilor endogene. Sucursala EM Lonea la momentul actual are în evidență 2 focuri endogene”, mai arată raportul.
În concluzie, reiese că din punct de vedere tehnic termenul de încetare a activității de producție a sucursalelor miniere EM Lonea și EM Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara trebuie extins după decembrie 2018.
Monika BACIU