.Index Actualitate

Târgul produselor tradiţionale, la Petroşani

IMG_20141018_103553 Sloi de oaie, tocanã de oaie, carne de toate felurile, must si multe produse traditionale. Toate aceste delicatese au fost atractia târgului de produse traditionale, organizat în Petrosani. Evenimentul aflat la cea de-a patra editie a adus la Petrosani zeci de comercianti din toate colturile tãrii. Cele mai apreciate produse tarditionale au fost cele gãtite la ceaun de bucãtari priceputi.

“S-a împlinit a patra ediţie de când consiliul local al municipiului Petroşani cu primăria sponsorizează câteva sute de porţii de mâncare, tocană de oaie şi păsatul care e o tradiţie la noi în Valea Jiului. Aceste reţete le avem pe reţete proprii, nu sunt greu de pregătit, la păsat este boaba de porumb care este spartă, se spală, se curăţă, se pune la fiert şi se adaugă untul de casă şi când e de post punem zahăr, iar când nu, punem brânză. De la ora 5 dimineaţa am venit aici şi am dat drumul la foc. Cred că pentru 600-700 de persoane am gătit”, a spus Dorel Cãlina, bucãtarul sef. IMG_20141018_102250

”E foarte bun. si eu fãceam acasã, dar aici la grãmadã si fãcute la ceaun sunt mult mai bune mâncãrurile”, spune o femeie.

Zeci de producãtori din Valea Jiului si nu numai s-au adunat la târg pentru a-si prezenta produsele traditionale. Procesul pe care un produs îl parcurge pânã sã fie omologat este unul destul de complicat dar necesar pentru dezvoltarea pietei 100% romanesti.

”Avem sloi de oaie, brânzã de oaie, slãninã, brânză Burebista care e şi atestată tradiţional. Toate produsele le pregãtim după reţete tradiţionale”, spune un reprezentant al Comexim R Lupeni. IMG_20141018_105206

Prin acest eveniment s-a urmãrit dezvoltarea si impulsionarea productiei de produse traditionale într-o perioadã în care obiceiurile culinare se pierd în negura timpului.

“În fiecare an facem acest târg de produse tradiţionale, scopul este acela de a promova produsele tradiţionale autohtone şi de a ajuta producătorii locali şi de a oferi cumpărătorilor şi cetăţenilor produse de calitate, produse naturale şi această mâncare tradiţională care de fiecare dată momârlanii noştri o pregătesc. Astăzi o să ajut la împărţirea păsatului”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

IMG_20141018_112703

Târgul de produse traditionale s-a aflat la editia cu numãrul patru, iar zeci de producãtori din toatã tara si sute de locuitori din Valea Jiului au luat parte la evenimentul organizat de municipalitatea de la Petrosani.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.