Redevenţele, birul impus de stat pentru companii. Indiferent că sunt companii miniere, petroliere sau de altă natură care exploatează zăcămintele naturale, toate trebuie să plătească la stat anumite taxe. Complexul Energetic Hunedoara nu face excepţie de la regulă. Societatea are de plătit redevenţe de ordinul sutelor de mii de lei.
Statul multimilionar
Statul român a încasat în ultimii cinci ani sume considerabile de pe urma companiilor care plătesc aceste redevenţe. Doar din sistemul minier s-au plătit redevenţe în cuantum de 1.077.202.069 de lei. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale spun însă că există probleme la plata redevenţelor în rândul complexelor energetice din subordinea Ministerului Energiei, iar CEH se încadrează în această situaţie.
“Redevenţa minieră se calculează şi achită conform Legii minelor nr. 85/2003 cu modificările şi completările ulterioare (…). Redevenţele miniere se pot modifica drept urmare a modificării numărului operatorilor economici care desfăşoară activitatea minieră şi a cantităţilor de substenţe minerale exploatate, cât şi a ponderii mari a datoriilor reprezentând redevenţele societăţilor naţionale aflate în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi alte complexe energetice aflate în subordinea Ministerului Energiei”, arată preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu.
Cei de la ANRM estimează că exploatarea perimetrelor miniere le va aduce în acest an sume de ordinul sutelor de milioane.
“Pentru 2016 estimările veniturilor la buget din redevenţele miniere sunt de 160 – 180 mil lei”, mai arată oficialii ANRM.
Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte, la încheierea licenţei ori la eliberarea permisului de exploatare ca fiind o cotă procentuală de 4% din valoarea producţiei miniere pentru cărbuni. Adică, la nivelul CEH se plăteşte o redevenţă de 4 procente din producţia de huilă.
“Pentru neplata în termen a taxelor pentru activitatea minieră şi/sau a redevenţei miniere se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere în conformitate cu reglementările privind colectarea creanţelor bugetare”, subliniază oficialii ANRM.
Potrivit raportului CEH aferent anului 2014 (ultima actualizare-n.r.) redevenţele plătite către bugetul de stat au fost în cuantum de 162.961 de lei.
Monika BACIU