.Index Actualitate Administratie

Termoficarea nu are viitor în actualele condiții

Termoficarea nu are viitor în actualele condiții. Termoficarea din Petroșani nu va mai avea viitor în condițiile în care numărul abonaților la acest serviciu este în continuă scădere. Consilierii locali de la Petroșani caută soluții pentru a-i determina pe cetățeni, dar și instituțiile să se racordeze la sistemul centralizat de termoficare. În prezent mai beneficiază de acest serviciu puțin peste 2000 de abonați.

“Noi am discutat și în ședințele anterioare, cu cât cantitatea de energie termică preluată de către municipiul Petroșani este mai mare atunci și prețul scade, iar funcționarea va fi de lungă durată. Noi am aprobat o documentație unde se specifică cert și clar că unitățile de învățământ, grădinițele, creșele vor prelua agent termic. În această iarnă se demonstrează că sunt unități care nu preiau acest agent termic”,  a spus consilierul local Florin Bican, fost director al societății de termoficare.

În principiu, unitățile de învățământ de pe raza municipiului Petroșani beneficiază toate de agent termic. Există însă și excepții. Acolo unde funcționează termoficarea, administratorii sunt mulțumiți de raportul calitate-preț.

“Pentru că se discută despre acest subiect vreau să vă spun că de când avem agent termic de la Paroșeni în grădinițe, confortul termic este excepțional. Plătim mai puțin decât am plăti la centrala pe gaz. Sunt mirată că există unități școlare care nu au preluat agent termic de Paroșeni. La Colegiul ,,Mihai Eminescu” datorită claselor care sunt mici, când erau racordați la sistemul  centralizat era sufocant în clase. Părinții făceau mereu presiuni asupra conducerii să facă ceva cu căldura. În acest liceu, din acest motiv, nu s-a racordat la sistemul centralizat”,  a spus consilierul local Lucia Muntean, director al unităților de învățământ preșcolar.

Cel care a pus punctul pe “i” a fost Valeriu Butulescu. Acesta este de părere că termoficarea nu va avea niciun viitor în actualul context în care numărul abonaților este din ce în ce mai mic.

“Acest sistem de termoficare a fost gândit printr-o altă perspectivă, este un mastodont dacă vreți, că a fost gândit pentru a deservi toată Valea Jiului. Între timp am rămas doar noi beneficiari, aducem agentul termic printr-o instalație vraiște, sunt kilometri întregi care nu mai au nici o izolație și pierderile sunt uriașe, numărul de abonați a scăzut. Nu trebuie să ne amăgim, viitor nu are în aceste condiții. Subvenții dăm, dar sunt si alți oameni care se încălzesc și prin alte metode…aducem de la Vulcan agent termic pentru un număr mic de utilizatori … ceva trebuie să facem. Trebuie să convingem consumatorii să se rebranșeze la sistemul centralizat, pentru că dacă rămânem doar cu școlile nu putem menține această instalație”,  a precizat Valeriu Butulescu.

În condițiile în care numărul abonaților racordați la sistemul centralizat de termoficare este de puțin peste 2000, există în continuare probleme în ceea ce privește plata facturilor. Primăria Petroșani încearcă să concesioneze sistemul centralizat de termoficare.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.