Tiberiu Iacob Ridzi: “Lăsați impresia că noi suntem cei care îngropăm și termoficarea și mineritul”

Tariful de distribuție a agentului termic de la Petroșani a dus la dezbateri. Consilierul local, Florian Bican a reiterat faptul că suma de 46,33 de lei/Gcal suportată de municipalitate este mult prea mică fapt care ar îngropa societatea de termoficare, dar și mineritul.

Prețul energiei termice livrat populației a fost modificat la Petroșani. Consiliul Local al municipiului Petroșani a aprobat modificarea prețului energiei termice livrată populației. Astfel, potrivit modificărilor, prețul local al energiei termice facturată populației la nivelul anului 2017 este de 165,37 lei/Gcal, inclusiv TVA.

“Începând cu data de 1 ianuarie 2017, prețul local propus al energiei termice facturate populației este de 165,37 lei/Gcal (inclusiv TVA). Prețul local al energiei termice produsă în sistem centralizat destinată populației respectiv 241,96 lei/Gcal (inclusiv TVA) și prețul de facturare de 165,37 lei/Gcal (inclusiv TVA), va fi acoperit prin subvenție, în sumă de 76,59 lei/Gcal (inclusiv TVA). Prin adresa nr. 374/12.01.2017, SC Termoficare SA Petroșani, propune aprobarea prețului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată populației în municipiul Petroșani având în vedere decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei nr.1857/25.11.2016, privind aprobarea bonusului pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență livrată în SEN și a prețurilor reglementate pentru energia termică livrată în anul 2017 din centrala de cogenerare CTE Mintia grupul 3 și din CET Paroșeni aparținând SC Complexul Energetic Hunedoara”, arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Consilierul local Florian Bican a propus ca directorul societății de termoficare din Petroșani să prezinte un raport de activitate.

IMG_5423“Am sugerat domnului director de la termoficare să ne prezinte o dimensiune reală a unui preț real pentru că în măsura în care noi aprobăm acest preț, lună de lună generează pierderi la societate și o îngropăm. Cu acest preț de 46 de lei ei (cei de la societatea de termoficare-n.r.) nu își acoperă decât salariile. Ce fac în perioada de vară cât nu furnizează agent termic? Ar trebui să ne prezinte domnul director o fundamentare a prețului și în măsură, pe viitor, această activitate ar putea să continue într-o măsură în care să satisfacă și consumatorii și autoritatea locală. În măsura în care noi mergem tot cu 46 lei/Gcal la termoficare o îngropăm și implicit cu ea poate îngropăm șio întreprinderile miniere și termocentrala Paroșeni”, a spus consilierul local Florian Bica (PSD).

De cealaltă parte, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a subliniat că numai aici se mai furnizează agent termic populației.

“Lăsați impresia că noi suntem cei care îngropăm și termoficarea și mineritul. FALS. În această chestiune legată de furnizarea agentului termic a fost o discuție acum câțiva ani între noi, cei care mai avem sistem centralizat de încălzire, și ceilalți primari de orașe care ar fi vrut să își extindă serviciul de sistem centralizat. Din păcate, asta a fost situația, am rămas singurii care mai avem sistem centralizat de încălzire în oraș și această chestiune legată de ajutarea CEH-ului prin ceea ce consumăm noi și plătim către termocentrala Paroșeni a rămas doar în spatele nostru, a celor de la Petroșani. Noi am făcut și investiții foarte mari, în rețele, am pus gigacalorimetre, am făcut tot ceea ce ținea de o eficientizare și chiar am crezut în acest sistem, însă viața e altfel. Am rămas cam de căruță și ați văzut situația de anul nou, de acum doi ani de zile, când am rămas fără agent termic din cauza unei avarii, iar pe de altă parte a fost situația cu școlile și grădinițele unde efortul bugetar pentru introducerea gazului metan a fost extraordinar. Ne-a costat undeva la 25 de miliarde de lei vechi să introducem gazul metan în toate școlile și toate grădinițele. În acest moment, mai avem gazul metan la Colegiul de Informatică Carmen Sylva și la școala 2 din Colonie. Suntem cu conducta acolo”, le-a spus primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, consilierilor locali.

Prețul de distribuție a energiei termice, în valoare de 46,33 lei/Gcal, a fost cel care l-a intrigat pe consilierul Florian Bican. În replică, primarul Petroșaniului a subliniat că există o discriminare între cei care beneficiază de agent termic în sistem centralizat și cei care își încălzesc locuințele cu alte tipuri de combustibil.

“Pe de altă parte, prețul acesta de 46 de lei privind costurile proprii pentru termoficare, e un preț destul de mic, dar nu înseamnă că dacă noi am pune 50-60 de lei lucrurile s-ar rezolva. Dacă vreți scădem subvenția la populație și dăm mai mult dincolo. Pe de altă parte, cred că în acest moment există o inechitate socială la nivel local. Cei 2000 de abonați la sistemul centralizat de termoficare beneficiază de o subvenție de 18% la Gcal din partea Consiliului Local, iar ceilalți 14.000 nu beneficiază de această chestiune. Mi se pare că e o discrimare. Ca să creștem prețul pe cheltuiala legată de administrare mi se pare un pic cam mult”, a mai subliniat sursa citată.

Municipalitatea de la Petroșani ar putea avea propria strategie energetică. Autoritățile locale de la Petroșani vor să afle, în cadrul unui studiu care este potentialul de incalzire/racire eficient. În acest sens se are în vedere întocmirea unei strategii energetice la nivel de municipiu.

„Noi am comandat un studiu deja, la o firmă care este numărul 2 în România în ceea ce privește furnizarea și distribuția agentului termic și acest studiu va fi dezbătut și urmează să luăm o decizie, în primăvară, în ceea ce urmează să facem cu încălzirea în sistem centralizat în municipiul Petroșani”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.

La nivelul municipiului Petroșani mai sunt branșați la sistemul centralizat de termoficare undeva la peste 2000 de abonați. Subvenția acordată de Consiliul Local al municipiului Petroșani abonaților sistemului centralizat de termoficare este de 76,59 lei/Gcal.

 

Monika BACIU

 

1 Comment

  1. In Lupeni sau făcut investiții de 1 milion de euro în perioada 2007-2008. Acuma este praf, totul a fost distrus.Uzina Paroseni produce energie electrica, energie termica și zgura, dar prefera sa vândă numai energia electrica chiar dacă se plătește și energia termica și zgura. Nu exista ceva mai sigur și mai ieftin decât sistemul centralizat, numai ca cei care administrează sa-l administreze corect și cinstit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.