Acum 43 de ani, Valea Jiului a fost martora unui episod tragic în cronologia sa, când Mina Livezeni a devenit locul a două explozii succesive, soldate cu pierderea a 53 de vieți ale mineri și militari. Această confruntare neagră cu tragedia rămâne adânc înfiptă în memoria colectivă a comunității.
”Doresc ca Dumnezeu să ne ierte, să îi ierte pe cei care și-au pierdut viața în explozie și condoleanțe familiilor. Dumnezeu să aibă grijă de minerii noștri. Trebuie să fim o familie, așa cum ați fost o familie timp de 13 ani pentru mine (timp în care Eusebiu Durbacă și-a desfășurat activitatea la EM Livezeni)”, a spus Eusebiu Durbacă, directorul general al Complexului Energetic Valea Jiului.
În fiecare an, astăzi, comemorăm acele vieți pierdute, aducând un omagiu solemn sacrificiului lor suprem în căutarea resurselor esențiale. Familii sfâșiate și colegi de muncă se reunesc pentru a marca acest moment solemn, reflectând asupra prețului amar plătit în numele industriei miniere.
”Acum 43 de ani, în subteranele minei Livezeni se întâmpla o mare tragedie. Era 29 noiembrie, un noiembrie însângerat cum nu ne-am fi așteptat niciodată. Atunci și-au pierdut viața cei 53 de oameni, mineri, salvatori mineri și militari. Alți 27 au fost grav răniți. Acești oameni au murit în lumea fără cer. Au murit în subteran, au murit la locul de muncă pentru această țară, pentru familiile lor și pentru ceea ce ei credeau că este cel mai bine de făcut în acea perioadă.
Acele evenimente și-au pus amprenta asupra noastră ca oameni ai acestei comunități. Ca om care am lucrat în subteranul minei Livezeni cunosc foarte bine greutățile cu care minerii se confruntă în fiecare zi și riscurile la care se expun în fiecare secundă, în subteran.
De prea multe ori această huilă din Valea Jiului a fost stropită cu sânge. Prea mulți copii și-au pierdut tații în subteranele Văii Jiului, prea mulți oameni au murit pentru a pune o pâine pe masă familiilor lor și pentru a aduce lumina la suprafață.
Dacă astăzi Valea Jiului este unde este, se datorează, în primul rând, muncii acestor oameni și a sacrificiului pe care ei l-au făcut și continuă să îl facă în fiecare zi.
Nu vrem să se mai întâmple așa ceva niciodată și, cu atât mai mult, suntem datori să păstrăm vie amintirea acestor eroi care sunt pe acest soclu. Ei sunt aici, scriși, dar sunt alături de Dumnezeu, sus în cer”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Astăzi, recunoaștem nu doar tragedia, ci și devotamentul exemplar al acestora care au ales să-și dedice viețile în serviciul comunității și al progresului industrial. Este un moment de reflecție solemnă asupra trecutului dureros, în speranța unui viitor mai sigur și mai prosper pentru cei care continuă să lucreze în minele acestei regiuni.