Transelectrica își recunoaște avaria care a lăsat întreaga Vale a Jiului fără curent, duminică seara. Operatorul de transport si de sistem din Romania, cu un rol cheie pe piata de energie electrica din Romania susține că în data de 5 martie a avut loc o avarie la stația Hășdat din Hunedoara. Numai că cei de la Transelectrica susțin că Termocentrala de la Paroșeni nu era în funcțiune în momentul avariei.
“În data de 05.03.2017, la ora 18:39, ca urmare a defectării unui echipament (întreruptor) din stația 220/110 kV Hășdat, au avut loc mai multe declanșări la echipamente aparținând CNTEE Transelectrica SA din zona Valea Jiului (în stațiile 220/110 kV Hășdat, 220/110 kV Baru Mare și 220 kV Paroșeni), care au condus la rămânerea fără tensiune a unei părți a județului Hunedoara, zona de unde sunt alimentate cu energie electrică minele de carbune (huilă) aparținând Complexului Energetic Hunedoara. Realimentarea tuturor consumatorilor s-a realizat foarte rapid, la ora 18:50”, arată un răspuns remis de Transelectrica cotidianului Cronica Văii Jiului.
Stația de la Hășdat a fost pusă în funcțiune în urmă cu aproape 50 de ani, iar oficialii Transelectrica susțin că “la ultima revizie tehnică a echipamentului, efectuată în perioada 20-24 noiembrie 2016, conform Programului Anual de Mentenanță, nu au fost constatate elemente care să indice eventuale disfuncționalități ale acestuia”.
11 minute a durat pana de curent care a lăsat Valea Jiului în beznă, iar cei de la Transelectrica subliniază că nu au existat deteriorări ale echipamentelor, iar minerii nu se aflau în subteran.
“În urma acestui incident nu s-au înregistrat deteriorări de echipamente sau disfuncționalități la consumatorii a căror alimentare cu energie electrică a fost întreruptă timp de 11 minute, inclusiv la minele de cărbune Paroşeni, Uricani, Vulcan, Lupeni, Lonea și Livezeni. Fiind zi de duminică, activitatea minieră era întreruptă. Consumul total întrerupt a fost de 47 MW, energia nelivrată consumatorilor reprezentând 8,6 MWh. În CET Paroşeni şi în CHE aferente amenajării Aval Râul Mare, racordate la Sistemul Electroenergetic Național în zona de rețea afectată nu erau grupuri generatoare în funcţiune”, mai arată răspunsul de la Transelectrica.
“Specificul activităţii de extracţie din subteran a huilei presupune funcţionarea continuă a instalaţiilor de aeraj general, de aeraj parţial, de evacuare a apelor şi a celor de producere a aerului comprimat din necesitatea combaterii riscului de producere a acumulărilor de gaz metan peste limitele admise. Totodată, în zilele nelucrătoare, în subteranul exploatărilor miniere din Valea Jiului există un minim de personal care asigură inspecţia locurilor de muncă, evacuarea apelor şi mentenanţa echipamentelor şi a căror activitate este condiţionată de alimentarea cu energie electrică. În contextul susmenţionat, orice întrerupere a alimentării cu energie electrice poate conduce la producerea unor evenimente nedorite. Incidentul din data de 05.03.2016 nu a pus probleme deosebite în activitatea minieră curentă, remedierea avariei fiind realizată operativ“, se arată într-un comunicat al CEH.
Stația 220/110 kV Hășdat este o stație în proces de retehnologizare, în prezent sunt pregătite toate documentele necesare demarării procedurii de achiziție pentru execuția lucrărilor de retehnologizare.
“Conform estimărilor noastre, la jumătatea acestui an sunt create condițiile procedurale pentru semnarea contractului de retehnologizare a stației. Realizarea lucrărilor de retehnologizare va conduce la creșterea fiabilității echipamentelor din stație și implicit la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică”, încheie oficialii operatorului de transport și de sistem din România.
Monika BACIU