Turismul ar fi trebuit să devină o alternativă viabilă la mineritul din VAlea Jiului. În acest sens au fost demarcate mai multe proiecte de dezvoltare a celor trei staţiuni montane. Straja a fost una dintre proiectele Ministerului Turismului. Datele financiare arată că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Pierderile din exploatarea staţiunii montane nu aduc niciun serviciu.
Turismul nu este profitabil, în Straja. Un raport al administraţiei locale arată că exploatarea potenţialului turistic din staţiunea montană aduce deservicii şi nu profit. Potrivit raportului, în sezonul de iarnă 2014-2015 pierderile au fost de 125 de mii de lei. Cea mai bună lună din sezonul de schi a fost luna ianuarie a acestui an când s-au înregistrat venituri de 134 de mii de lei, însă şi cheltuielile au fost pe măsură: 143 de mii de lei. Chiar dacă încasările din acest sezon au fost cele mai ridicate în luna ianurie pierderile au fost de 9.394 de lei.
Luna cu cele mai puţine încasări a fost aprilie când veniturile au fost de puţin pesteb 3000 de lei şi cheltuielile de 156 de mii de lei. Per total, sezonul de iarnă din Straja a fost unul pe minus pentru administraţia locală de la Lupeni care a realizat pierderi de 125.072 lei.
Turism pe minus
De când telegondola din Straja a fost pusă în funcţiune, costurile de exploatare ale acesteia au costat municipalitatea din Lupeni. În cei trei ani de funcţionare, telegondola din Straja a avut pierderi în sumă de 1.257.264 lei. Anul cu cele mai mari pierderi a fost 2014 când acestea au fost în cuantum de 743.792 de lei. Veniturile în anii 2013, 2014 şi 2015 au fost de 1.732.661 lei.
Straja, neatractivă vara
Staţiunea montană Straja nu este o destinaţie pentru turişti pe timpul verii, iar acest lucru este confirmat şi de raportul administraţiei locale. În lunile de vară, telegondola din staţiunea montană nu a adus niciun venit administraţiei locale, ba din contră în această perioadă au trebuit plătite utilităţile, dar şi serviciile care au tras în jos balanţa bugetară.
Acest lucru a fost observat şi de investitorii din zonă, care încearcă să crească gradul de atractivitate al zonei.
“Straja se adresează românilor, care sunt din ce în ce mai săraci. Poate cănici noi, cei care facem turism, nu facem oferte la un nivel înalt pentru aatrage mulţi turişti. Acum e şi în timpul săptămânii. Aici din păcate vindestul de puţin turişti care să petreacă concediul. Probabil că nici noi nu leoferim ceea ce aşteaptă. Este o mare diferenţă între ce se întâmplă în Straja,de exemplu, şi ce e la Pensiunea Retezat. Mulţi nu înţeleg şi fac turismsezonier, doar pe perioada de iarnă. Nu înţeleg că o cabană trebuieîntreţinută şi în rest. Imaginea unor cabane strică şi tendinţa acelora care vorsă facă turism adevărat. E disputa între cei care au case de vacanţă şi cazeazănumai iarna şi cei care trăiesc numai din turism şi care se zbat şi încearcă săaducă turişti. Avem mult de lucrat, trebuie să facem şi ceva pentru turismulde vară, să remarcăm traseele să facem alte activităţi”, a declarat Emil Părău,investitor în turismul din Straja.
Oficialii Primăriei Lupeni declarau în urmă cu ceva timp că ar dori ca Straja să fie atractivă pentru turişti şi pe perioada verii.
“Suntem la jumătatea proiectului ca executare. Unele sunt terminate spre deosebire de alte localităţi. Mai aveam încă de construit încă două telescaune şi o sală de sport, un complex sportiv. Prioritatea cea mai mare este aceea de a da drumul şi la cea de a doua pasarelă pentru ca să se poată schia pe cea mai lungă pârtie din ţară de 8,3 kilometri”, a declarat în urmă cu un an de zile Cornel Lungan, viceprimarul municipiului Lupeni.
Municipalitatea a cuprins în proiectul de dezvoltare a stațiunii și amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber în perioada verii, astfel încât potențialul stațiunii să fie valorificat epe tot parcursul anului.
” Vom încerca să face şi activităţi de vară, tocmai de aceea acest complex sportiv ar fi fost aur pentru noi pentru că am avea vara tabere de pregătire sportivă. Acum avem tabere dar doar pentru pregătirea fizică, coboară la sala de sport din oraş dar ar fi mai bine pentru ei acolo”, a mai precizat sursa citată.
Proiectul din Straja a fost stopat pentru că de doi ani de zile nu au mai venit bani de la Guvernul României pentru a continua acest proiect care s-a dorit a fi o alternativă la turism.
Monika BACIU