Hunedoara, 26 medici şi 77 de asistente medicale pentru peste 60 de mii de elevi. Accesul elevilor la asistenţa medicală din şcoli etse îngrădită şi asta o demonstrează chiar statisticile Ministerului Sănătăţii. La nivelul judeţului Hunedoara cele 103 cadre medicale din cabintele şcolare, doctori şi asistente, trebuie să vadă de sănătatea a peste 60 de mii de elevi. Autorităţile locale trebuie să se lupte pentru înfiinţarea de cabinete medicale şcolare. Nu în toate localităţile din Valea Jiului există cabinete medicale şcolare, iar aici responsabilitatea cade în sarcina autorităţilor locale, potrivit ministerului Sănătăţii.
“Pentru înfiinţarea de noi posturi în medicina şcolară este necesar ca autorităţile administraţiei publice locale să îşi includă în organigrama proprie posturile de medici şcolari şi asistente medicale şcolare şi de a organiza concurs de ocupare împreună cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică judeţene. Posturile pot fi finanţate atât din bugetul administraţiei publice locale cât şi de către Ministerul Sănătăţii conform OUG 162/2008 privind transferul ansambului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale”, se arată în documentele Ministerului Sănătăţii.
Autorităţile locale nu au depus cereri în acest sens, astfel că nu există finanţare pentru posibilele noi posturi.
“Întrucât în ultimii ani autorităţile administraţiei publice locale nu au făcut solicitări de înfiinţare de noi posturi în medicina şcolară pentru anul 2015 este prevăzută finanţarea doar pentru posturile existente la nivelul fiecărui judeţ”, mai spun cei de la minister.
În momentul de faţă la nivelul Văii Jiului există doar un cabinet şcolar stomatologic şi acesta funcţionează la Petrila. Pentru a creşte accesul la aceste servicii, reprezentanţii ministerului au în vedere suplimentarea fondurilor.
“În sensul creşterii accesului la serviciile medicale dentare în unităţile de învăţământ s-a solicitat pentru anul 2016 suplimentarea bugetului existent pentru înfiinţarea de noi posturi de medici şcolari şi asistente medicale”, mai susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanţii ministerului de resort pasează toată responsabilitatea în sarcina autorităţilor locale care sunt responsabile de acoperirea de servicii de asistenţă medicală comunitară, asistenţă medicală în unităţile de învăţământ şi asistenţă medico-socială a populaţiei din zonă. Totodată autorităţile locale sunt responsabile de acoperirea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionării cabinetelor medicale din unităţile de învăţământ precum şi pentru înfiinţarea de noi cabinete medicale şcolare.
Monika BACIU