Valea Jiului contează doar când se revoltă lumea. Energia produsă din resurse regenerabile nu face altceva decât să îngroape, la propriu, Valea Jiului, iar acest lucru va duce, în timp, la închiderea minelor şi a termocentralelor. Potrivit lui Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele, alternativele la sistemul de încălzire sunt o armă cu două lame.
“Nu trebuie să fugim către o alternativă a sistemului de încălzire pentru că în momentul în care va sucomba încălzirea centralizată dată de către Deva sau de către Paroşeni, în sistemul energetic naţional, Mintia şi Paroşeni nu sunt foarte importante, însă din punct de vedere social şi din punct de vedere al asigurării confortului termic în aceste zone, acestea sunt băgate în seamă. Dacă se va trece pe un alt sistem de încălzire şi se va consuma gaz sau vom merge pe energie regenerabilă, lucru care nu trebuie să fie neglijat, se vor închide şi minele şi termocentralele, iar pentru primăriile din judeţ care au astfel de unităţi eocnomice va fi mult mai dezastruos”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani, susţine că încrederea populaţiei în sistemul de termoficare va fi ştirbită dacă nu există seriozitate.
“E o mare problemă pentru dumneavoastră pe viitor dacă încrederea în acest sistem de încălzire centralizată va scădea”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi.
În opinia celor de la Complexul Energetic Hunedoara toate problemele pleacă de la preţul de vânzare al energiei electrice, iar furnizarea agentului termic este o ramură a acestei societăţi.
“Sistemul funcţionează în cogenerare. Aşa au fost construite termocentralele de la Mintia şi Paroşeni să dea agent termic pentru populaţia din zonă şi să furnizeze energie electrică. Totul pleacă de la lipsa resurselor din preţul de vânzare a MWh. Nu e preponderentă gigacaloria termică, ci piaţa de electricitate”, a spus Constantin Jujan.
Monika BACIU