Oficialii Consiliului Județean Hunedoara au realizat bilanțul anului 2017. Ca trei feți frumoși, președintele și cei doi vicepreședinți ai instituției județene s-au lăudat cu proiectele mărețe realizate în decursul anului. Adevărul este că proiectele, multe dintre ele sunt la același stadiu, neimplementate sau contestate. În plus, Valea Jiului, o zonă monoindustrială, care are nevoie de sprijin, este ștearsă de pe lista de priorități a Consiliului Județean Hunedoara. Mai mult, oficialii instituției județene își atribuie realizările echipei ApaServ Valea Jiului.
Fonduri guvernamentale – un proiect și acela blocat
Potrivit bilanțului Consiliului Județean Hunedoara, fondurile guvernamentale sunt atrase pentru un proiect din Valea Jiului. mai exact este vorba de modernizarea drumului spre Parâng, proiect de importanță majoră pentru dezvoltarea turistică din Petroșani. Numai că proiectul este blocat la faza licitațiilor.
“S-a primit finanțare prin PNDL pentru modernizarea DJ 709F: DN 7A – Masivul Parâng – proiect blocat în faza de licitație, în urma contestațiilor”, arată bilanțul CJH.
Nouă firme vor contractul de peste 16 milioane de lei al Consiliului Județean Hunedoara, însă instanța va da verdictul final.
Totodată, nouă drumuri județene sunt propuse spre modernizare. Unul singur ese din Valea Jiului, iar aici lucrările sunt finalizate în proporție de 44%.
“Modernizare DJ 666: DN 66 (Merişor) – Dealu Babii – Vulcan , km 5+010 – 10+000, realizat într-un procent de 44%”, relevă bilanțul CJH.
Greenline – o poveste comunistă reluată
Greenline-ul sau transportul ecologic în Valea Jiului este un alt proiect. Inițial, ideea realizării unui transport integrat în Valea Jiului a fost lansat pe vremea comunismului. În decursul anilor, proiectul a fost reluat și modificat. La fel se întâmplă și acum.
“Consiliul Judeţean Hunedoara împreună cu Municipiile Petroșani, Vulcan, Lupeni, şi Oraşele Petrila, Aninoasa şi Uricani colaborează în vederea realizării proiectului „Linie verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani Green Line Valea Jiului”. Acest proiect se va implementa cu fonduri europene obţinute prin Programul Operaţional regional 2014-2020, axa prioritară 3”, mai arată același bilanț.
La Vulcan, administrația locală care este lider de asociere, s-au mai făcut câțiva pași. Însă deocamdată totul este la faza documentațiilor.
Turismul – total inexistent
Valea Jiului reprezintă un potențial turistic uriaș. Numai că pe lista de realizări a oficialilor Consiliului Județean Hunedoara nu se regăsește nici măcar un proiect pentru turismul din Valea Jiului. Atenția a fost acordată cetăților dacice și altor obiective turistice din nordul județului Hunedoara. Singura realizare, oarecum colaterală pentru turism este aceea privind înființarea unui punct de lucru a Agenției de Dezvoltare Economică Hunedoara și la Vulcan.
“Deschidere puncte de lucru ale STH în comuna Sântămăria Orlea și municipiul Vulcan”, arată bilanțul.
Își asumă realizările ApaServ
De cealaltă parte una din cele mai profitabile firme din subordinea Consiliului Județean Hunedoara este ApaServ Valea Jiului. CJH este acționarul majoritar al societății de apă, astfel că laurii pentru realizările de la ApaServ sunt asumați de oficialii CJH.
“În data de 19 mai 2017, la Petroșani, a fost semnat proiectul pe fonduri europene „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) – 2014-2020”, între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și SC Apa Serva Valea Jiului SA. Proiectul cu o valoare de 90 de milioane de euro; Investiții finanțate din fondurile CJ Hunedoara: ”Colector menajer stațiunea turistică Straja- Lupeni” în valoare 2 milioane lei. Obiectivul a fost finalizat în cursul lunii septembrie”, arată bilanțul anului 2017 de la Consiliul Județean Hunedoara.
Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petroșani este o altă instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara. Oficialii CJH au realizat și aici bilanțul.
“Teatrul Dramatic I. D. Sîrbu Petroșani – în perioada iunie-decembrie 2017, au fost realizate 4 premiere. Actorii Teatrului Dramatic „I.D.Sîrbu”, au fost prezenți cu spectacolul „Infinitul Brâncuși” în China (Beijing) la invitația Institutului Cultural Român în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Beijing și la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng și recital de poezie. Teatrul a fost prezent la trei festivaluri de profil la Turda, Galați și Oradea, precum și la evenimentul Noaptea Bibliotecilor de la Deva. Noua conducere a încheiat parteneriate educaționale cu școlile din Valea Jiului. Totodată, a crescut valoarea veniturilor proprii. În perioada iunie – decembrie, veniturile proprii s-au cifrat la 106.312 lei (venituri din spectacole – 95.627 de lei, iar diferența provine din prime de spectacole). Totodată, s-au realizat o serie de reparații curente la interior și exterior, amenajarea spațiului de la demisol. Se lucrează la instalarea sistemului de supraveghere video, alarmare la efracție și control acces. În perioada următoare vor fi achiziționate o serie de echipamente de sunet și lumini”, mai arată bilanțul.
Pentru Valea Jiului cam acestea sunt proiectele majore ale Consiliului Județean Hunedoara.
Monika BACIU