Valea Jiului și Complexul Energetic Hunedoara merită toată atenția. Deputatul USR Cristina Prună, membru în Comisia de Industrii și Servicii de la Camera Deputaților, a trimis mai multe interpelări pentru a cere identificarea unei soluții concrete pentru restructurarea Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât compania să nu fie obligată, de Comisia Europeană, să returneze ajutorul de stat de 60 de milioane de euro.
„Am abordat de-a lungul timpului situația Complexului Energetic Hunedoara care este într-o situație foarte dificilă. De doi ani și jumătate de când am intrat în Parlamentul României m-am uitat la ceea ce se întâmplă la Complexul Emergetic Hunedoara, am trimis o serie de interpelări către ministerul Energiei. CE Hunedoara a primit un ajutor de stat în anul 2015, de aproape 40 de milioane de euro și si ar fi trebuit să vină cu un plan de restructurare care să salveze activele viabile astfel încât această companie de stat să mai aibă un vitor. Acest lucru nu s-a intâmplat deși am solicitat Ministerului Energie în nenumărate rânduri. Acești oameni nu au venit cu un plan viabil iar la finalul anului trecut s-a deschis procedura de infrigement și Complexul Energetic Hunedoara ar urma să restitue ajutorul de stat. În condițiile actuale este foarte greu pentru că dacă nu se vine cu anumite planuri care nu pot fi viabile, în condițiile în care acești oameni promiteau deschiderea de mine. De un an și jumătate, guvernele PSD-ALDE 1,2 și 3, se îngroapă în comitete și comiții, exact ca în operele lui Caragiale. Oamenii aceștia trebuie să lase vorba și să găsească odată o rezolvare pentru situația de la CEH! În schimb, s-au perindat prin Valea Jiului promițând deschiderea de noi mine în timp ce ei, în Parlamentul European, au votat pentru închiderea lor! Decât să le fi consumat degeaba timpul locuitorilor din Valea Jiului, mai bine veneau cu planuri serioase și ar fi încercat să miște lucrurile în Parlamentul European, nu să ridice mâna la comandă”, a declarat la Petroșani, deputatul USR Cristina Prună.
Mai mult decât atât deputatul mai precizează faptul că există companii din sistemul regenerabilelor care doresc să investească în Valea Jiului.
„Am fost plăcut surprinsă de anunțul companiilor din sectorul regenerabilelor care vor să investească în reconversia minerilor. Cred că este prima soluție viabilă 100% privată care poate să absoarbă o parte din forța de muncă din minerit. Există potențial ca multe alte inițiative de acest gen să apară, însă e nevoie de viziune pentru ca statul să creeze cadrul ca ele să se întâmple: infrastructură care să conecteze Valea de principalele culoare rutiere și de căi ferată și facilități fiscale acolo unde este cazul. Zona poate fi, în continuare, un producător de energie, adaptat la cerințele tranziției energetice”, a mai spus Cristina Prună.