Doi ani de vechime pentru viitorii disponibilizaţi. Săptămâna trecută s-a stabilit ca viitorii disponibilizaţi să beneficieze de venit de completare. Mai exact, cei care vor părăsi sistemul şi nu îndeplinesc condiţiile de pensie vor beneficia doi ani de zile de anumite sume de bani, dar această perioadă li se va adăuga la vechime.
„Daca la inceputul acestui an vorbeam de o vizita la minister, la prima intalnire pe care am avut-o cu domnul ministru a fost vorba de acest venit de completare si pot sa zic ca am inceput cu dreptul acest an pentru ca aceasta problema a fost rezolvata. S-au facut demersuri de catre noi, partea sociala incepand de la Prefectura si toate ministerele de resort, Ministerul Munci, Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor si INS ne-a clasificat in randul operatorilor economici care beneficiaza de aceste venituri de completare anuland astfel efectele acelei Ordonante de Urgenta 29 prin care noi eram clasificati in urma acelor operatori economici. Este un lucru benefic pentru lucratorii Societatii Nationale de Inchideri”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ.
Anul trecut, disponibilizaţii care au părăsit sistemul nu au beneficiat de aceste prevederi, însă potrivit oficialilor societăţii de închideri există posibilitatea ca anul acesta să mai fie persoane care să nu îndeplinească condiţiile de pensionare, astfel că noile reglementări vin în ajutorul acestora.
“Pentru minerii care nu au toate conditiile de munca indeplinite respectiv acei 20 de ani grupa speciala. In conditile in care au 17-18 ani de conditii speciale, acei doi ani de zile pana la venitul de completare intra si in categoria grupei speciale si beneficiaza de grupa speciala si pot beneficia de o iesire la pensie la varsta de 45 de ani si 20 de ani de subteran. Cu siguranta vom avea astfel de cazuri. Noi deja lucram la sucursale pentru a face numaratori estimative cu privire la primele disponibilizari, la cei care vor beneficia de veniturile de completare. Aceste venituri de complectare avantajeaza in mod indirect si personalul de suprafata, TESA si birouri care oricum nu puteau sa faca conditile de subteran pana in 2018 si atunci li se acorda o perioada de protectie sociala mai mare, de cel putin doi ani de zile in care pot sa gaseasca un loc de munca sau se pot reorienta profesional. Noi am anticipat si acest lucru si chiar daca acest venit de completare nu s-a putut acorda in cursul anului trecut. Toti disponibilizatii care au plecat de la noi au plecat majoritatea din partea de subteran si care au avut conditile de pensie indeplinite, asa ca efectul acestui venit de complectare nu a fost major in perioada anterioara. De anul acesta se punea problema pentru ca numarul de disponibilizati din acest an este mult mai mare”, a mai spus sursa citată.
Noile reglementări vin în urma şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, când Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului a fost cuprinsă în lista Institutului Naţional de Statistică.
Monika BACIU