Uneori huliţi, alteori apreciaţi. Cu toţii îi vedem zilnic, la punctele de colectare a gunoiului, dar puţini ştim cum este această meserie. E vorba de angajaţii serviciului de salubrizare care prestează o meserie ca oricare alta, însă slujba lor este aceea de a menţine oraşul curat, în timp ce alţii aruncă mizeriile la voia întâmplării. Cum este viaţa celor pe care mulţi îi denumesc “gunoieri” ne spun chiar aceşti angajaţi.
“De cinci ani lucrez la salubrizare, a ost şi rău, dar şi bine. Între. Dacă nu ar fi timpul ar fi bine. Găsim de toate la gunoi şi mâncare şi orice. Se aruncă foarte mâncare”, ne spune Mircea Pruteanu, angajat al Serviciului de Salubrizare din Petroşani.
Deşi sunt persoane care de multe ori iau în derâdere această meseria, angajţii serviciului de salubrizare nu consideră umilitoare această meserie.
“Eu m-am obişnuit. Lucrez în domeniu de 5 ani şi sunt obişnuit. Lucrăm de luni pînă vineri, pe comandă sîmbătă, duminică, împreună cu băieţii. Mie nu mi se pare o muncă grea, m-am obişnuit şi îmi place. M-a determinat meseria de conducător auto, e un loc de muncă stabil, de viitor. Nu e o ruşine. În ziua de azi nu e o ruşine să munceşti, în ziua de azi e o ruşine să furi, să cerşeşti. Nu mi-e ruşine. Suntem tot oameni, suntem oamenii care ar trebui apreciaţi în oraş pentru că noi facem curăţenie, noi avem această responsabilitate care nu este detul de uşoară”, a declarat Miorică Aurel Bâtcan, şofer.
Mizerie multă
Angajaţii serviciului de salubrizare spun că deşi oraşul este unul curat, locuitorii urbei ar trebui să fie mai responsabili atunci când aruncă gunoiul. Petroşănenii aruncă orice la gunoi, în special multă mâncare.
“Orice fel de obiecte găsim, pet-uri, reciclabile, gunoaie menajere, orice găsim. Nu am prea găsit obiecte deosebite, ieşite din comun. Mâncare se aruncă destul de muncă, nu putem să estimăm. Având în vedere că nu găsim locuri de muncă în alt domeniu, trebuie să facem şi aceste servicii. Cetăţenii oraşului trebuie să fie mai responsabili, să nu arunce gunoiul pe jos, să îl colecteze selectiv ţinând cont că firma noastră de salubritate a făcut pubele pentru colectare selectivă. Ar trebui să fie oamenii mai responsabili, să colaboreze cu noi”, ne spuen Nicolae Droţingheru, un alt angajat al serviciului de salubrizare.
“E destul de multă mizerie, dar fac un apel la cetăţenii acestui oraş să fie mai responsabili când depozitează gunoiul la punctul gospodăresc, şefii noştri au venit cu o iniţiativă şi cu o idee destul de bună despre aceste recipiente de plastic, clopote, pentru selectarea hârtiilor, pet-urilor, sticlelor, deoarece dacă le lăsăm în containere vin oamenii străzii şi le iau. Cu aceste clopote nu mai le pot ridica aşa de uşor”, ne mai spune Aurel Miorică Bâtcan.
Dinţii căutaţi la gunoi
Nu de puţine ori, aceşti angajaţi ai societăţii care întreţine curăţenia oraşului au găsit şi diferite obiecte mai ieşite din comun la gunoi. Au fost persoane care şi-au aruncat contractele de casă sau dinţii, iar apoi le-au căutat printre celelalte deşeuri menajere.
“Au mai aruncat din greşeală la gunoi şi apoi au venit să le caute, au aruncat telefoane, contracte de casă, dantura. Sunt şi oameni care ne hulesc, dar noi curăţăm oraşul”, a mai spus Mircea Pruteanu.
Aceştia sunt doar câţiva dintre cei care curăţă în fiecare zi mizeria lăsată de alţii.
Monika BACIU