În meseria asta nu ai voie să greşeşti. Este vorba de neurochirurgie. Medicul Adrian Sora practică această ramură a medicinei la Spitalul de Urgenţă din Petroşani de mai bine de 10 ani. Neurochirurgia este o ramură a chirurgiei care se ocupă de operațiile pe creier și alte intervenții ale sistemului nervos, sistemul nervos de control care reglează activitățile din organism. Cum a ajuns să practice această meserie ne spune chiar medicul.
“Vă mărturisesc că dintre toate specialităţile neurochirurgicale ramura neurochirurgicală îmbrăţişează dificultăţi mai mari, dat intervenţiile pe creier şi pe coloană au un grad mare de dificultate. Când am început facultatea de Medicină nu m-am gândit că voi fi neurochirurg. La un moment dat a fost o provoare şi studiind şi participând mai mai multe stagii m-a atras acest domeniu, fiind şi la început mai puţin dezvoltat în ţară şi am considerat că merită încercat”, a declarat medicul neurochirurg Adrian Sora.
Operațiile pe creier sunt în general extrem de delicate și implică o serie fascinantă de tehnici, echipament și tehnologie sofisticată. Toate intervenţiile au fost dificile, însă una i-a rămas întipărită în minte medicului.
“Cel mai dificil caz a fost o intervenţie pe coloană la o pacientă cu tumoră de măduvă pe care am făcut-o în acest spital, în premieră la acea dată, pacienta a mers foarte bine, a recuperat din punct de vedere neurologic, merge pe picioare acum, a fost o intervenţie de durată, a durat aproximativ 12 ore, dar a fost reuşită”, rememorează medicul.
Din ce în ce mai mulţi tineri suferă de afecţiuni ale coloanei. Sedentarismul, dar şi alimentaţia nu tocmai corectă contribuie la apariţia acestor afecţiuni.
“Constat în ultima perioadă că patologia de coloană începe să fie din ce în ce la vârste tot mai tinere, tineretul ar trebui să facă mai mult sport şi să îşi schimbe modalitatea de alimentaţie care le aduce neajunsuri”, observă neurochirurgul Adrian Sora.
În România, medicii sunt prost plătiţi. Mulţi aleg calea străinătăţii, acolo unde munca lor este recunoscută şi din punct de vedere financiar, însă pentru aceşti vindecători o pondere importantă o are bucuria pacientului care se vede sănătos.
“E un domeniu care ar trebui să discutăm în alt context. Cel mai important lucru este satisfacţia profesională să vezi că pacientul care îţi vine cu o suferinţă pleacă cu zâmbetul pe buze, pacientul care vine cu deficit motor îl recuperează după o săptămână, trei luni, şase luni. Când vezi că a recuperat te simţi bogat sufleteşte şi cred că e suficient”, a concluzionat medicul petroşănean.
Pentru toate aceste eforuturi depuse pentru salvarea vieţilor, medicul petroşănean a fost recompensat de municipalitatea de la Petroşani. Acesta a fost desemnat cetăţean de onoare al localităţii.
Monika BACIU