.Index Actualitate

Zeci de mii de lei, pe apa sâmbetei

aquaAproape 80 de mii de lei au costat două studii de fezabilitate pentru aqualandurile din Valea Jiului. În urmă cu câţiva ani, fosta conducere a Consiliului Judeţean Huendoara a decis realizarea unor aqualanduri în Valea Jiului. Niciunul dintre proiecte nu s-a concretizat, însă pentru două dintre locaţii au fost realizate şi stuidii de fezabilitate.

 

40 de mii de lei la Petroşani

 

Consiliul Judeţean a decis în anul 2012 realizarea unui aqualand la Petroşani. A exista şi un acord de asociere între cele două părţi şi au fost realizate şi studiile de fezabilitate. Pentru acest document s-a plătit suma de 39.995 de lei şi există încă un contract de servicii cu firma Alpin Construct din Vulcan. Complexul de la Petroşani ar fi urmat să aibă cinci piscine acoperite şi un bazin în aer liber. Tot aici ar fi urmat să fie construit un bazin de înot care îndeplineşte criteriile pentru a fi clasificat drept bazin olimpic.

 

 

Aceeaşi sumă şi la Lupeni

 

Şi la Lupeni ar fi urmat să fie realizat un aqualand la baza telegondolei care duce în Straja. Şi aici s-au realizat studii de fezabilitate în aceeaşi sumă ca la Petroşani.

 

 

 

În Valea Jiului ar fi urmat să fie realizate nu mai puţin de patru aqualanduri. Pe lângă cele de la Petroşani şi Lupeni s-ar mai fi construit la Uricani şi Vulcan. Pentru ultimele două locaţii nu au fost alocate sume pentru realizarea studiilor de fezabilitate.

 

Anul acesta, reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara au renunţat la aceste proiecte. Cofinanţarea pentru aqualanduri, mai mare decât întreg bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara.

 

Şi reprezentanţii ADRVEST au precizat că aceste axe nu primesc finanţare consistentă de la Uniunea Europeană.

 

“Turismul este o componentă care are inclusiv zona de patrimoniu, din păcate turismul ca şi alocare la nivel de regiune nu este o sumă cum ne-am fi dorit şi probabil nu vor fi proiecte foarte mari mai ales în ceea ce priveşte înseamnă proiecte generatoare de venit. E bine de ştiut pentru că am văzut multe declaraţii că proiectele generatoare de venit cum ar fi aqualanduri sau parcuri tematice sunt proiecte care au o cofinanţare de 50% pentru că primăriile sunt asimilate firmelor mari şi din păcate regiunea noastră a trecut la un alt tip de cofinanţare din acest ciclu şi toate palierele de cofinanţare sunt mari mari cu 15%, ce ar presupune pentru un astfel de proiect ca primăria să cofinanţeze cu 65%. E bine de ales cu mare grijă ce finanţări şi care sunt prioritare pentru a putea să le şi putem implementa pentru că altfel vor genera nişte costuri care vor fi greu de suportat”, a declarat Sorin Maxim, directorul general ADRVEST.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.