.Index Actualitate

36% executat, 42% decontat Constructorii Defileului riscă sancţiuni

Lucrari-Defileul-Jiului-236% executat, 42% decontat. Lucrările în Defileul Jiului sunt executate doar în proporţie de 36 de procente. Cel puţin aceasta este statistica oficială a celor de la Departamentul pentru Investiţii Străine. Lucrările executate până în prezent sunt decontate doar în proporţie de 42%.

Teoretic, lucrărire ar trebui finalizate anul viitor.

 

“Pe tronsonul de drum DN 66, menţionat, până în prezent, stadiul de execuţie a lucrărilor este de 36%. A fost plătită Constructorului, valoarea lucrărilor aferente perioadei 15 octombrie 2012 / 31 august 2014 – 63,793,575.11 lei fară TVA din valoare contract – 149,705,919.89 lei fară TVA, reprezentând 42.61%”, se arată în documentele celor de la Departamentul pentru Investiţii Străine.

 

Oficialii departamentului recunosc faptul că lucrările sunt întârziate, însă au şi o explicaţie pentru aceste întârzieri.

 

“Lucrările sunt în întârziere faţă de termenul iniţial al contractului. Cauzele sunt următoarele: existenţa pe toată lungimea defileului a Parcului Naţional, cu condiţii stricte impuse prin Acordul de Mediu; precipitaţiile din cursul anului 2014, semnificative atât ca durată cât şi ca intensitate (cod galben şi portocaliu de ploi şi inundaţii)”, se mai arată în documente.

 

Nu doar cauzele naturale au dus la întârzieri, ci şi antreprenorul care nu a mobilizat personalul. În cazul în care această situaţie va trena se vor aplica sancţiuni.defileu

 

“În perioada de iarna 28 noiembrie 2014 – 15 martie 2015, Antreprenorul are obligaţia de a înlătură toate restricţiile de circulaţie de pe traseul contractului. în anul 2015, pentru finalizarea lucrărilor, având în vedere condiţiile dificile de executare a acestora pe traseu şi pentru evitarea accidentelor rutiere respectiv a accidentelor de muncă, este necesară introducerea unor noi restricţii de trafic; neintroducerea acestor restricţii va putea determina efecte negative asupra finalizării lucrărilor precum şi asupra absorbţiei fondurilor structurale cuprinse în Programul Operaţional Sectorial 2007-2013”, mai spun aceaŞi oficiali.

 

Proiectul de modernizare a Defileului Jiului a demarat în anul 2012. Lucrările au fost contractate de asocierea de firme Copisa Constructora Pirenaica (Spania) – Chiruli Andrea Impresa Individuale (Italia) – Coremi Inter (România), care s-au angajat să reabiliteze această porţiune din DN66. Proiectul finanţat de statul roman prin Ministerul Transporturilor are o valoare de 150 de milioane de lei.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.