.Index Actualitate

ApaServ câştigă procesele cu cerere de valoare redusă

apa-robinetCererile de valoare redusă se judecă la Petroşani între ApaServ Valea Jiului şi abonaţi. Procedura cu privire la cererile de valoare redusă reprezintă un nou mijloc procesual ca o alternativă la procedura de drept comun şi la cea a ordonanţei de plată pentru soluţionarea cu celeritate a litigiilor patrimoniale, atunci când valoarea obiectului acestora nu depăşeşte 10.000 lei şi nu vizează materiile exceptate de lege. În cursul anului trecut, pe rolul instanţei petroşănene au fost depuse mai multe astfel de cereri de către ApaServ Valea Jiului şi toate au fost câştigate de societatea de apă. Astfel, ca urmare a soluţiilor instanţei, debitorii trebuie să achite furnizorului de apă restanţele. Noua procedură se distinge prin accesibilitate (presupunând utilizarea unor formulare tipizate – formular de cerere, formular tip pentru completarea şi/sau rectificarea formularului de cerere şi formularul de răspuns – care cuprind informaţii clare privind completarea fiecărei rubrici, astfel încât procedura este la îndemâna oricărui justiţiabil, fără a fi obligatorie reprezentarea prin avocat[5]), simplitate (întrucât este de regulă o procedură scrisă, care numai în mod excepţional implică înfăţişarea părţilor) şi celeritate (etapele derulării procedurii în primă instanţă fiind stabilite detaliat, în funcţie de poziţia procesuală a părţilor, cu specificarea termenelor în care trebuie îndeplinite actele de procedură şi a sancţiunilor incidente în cazul nerespectării acestora).

 

5 milioane de lei, de la trei firme

 

 

Peste 5 milioane de lei are de recuperat ApaServ Valea Jiului de la societăţile comerciale. Suma de recuperat de la agenţii economici, la data de 30 septembrie, este de 5.199.178,50 de lei. Locurile fruntaşe sunt ocupate de societăţile de termoficare din Valea Jiului.

 

Aproape 5 milioane de la două societăţi de termoficare

 

Două societăţi de termoficare din Valea Jiului au de achitat către furnizorul de apă potabilă aproape cinci milioane de lei. În acest caz este vorba de societatea de termoficare din Lupeni, Universal Edil Lupeni şi de Edil Therma din Vulcan. Ambele firme sunt în insolvenţă. Edil Therma din Vulcan are o datorie de 4.417.332,92 de lei, în timp ce Universal Edil Lupeni are de achitat către ApaServ suma de 546.814,95 de lei.

Topul trei al societăţilor comerciale aflate în fruntea datornicilor este completat de Clubul Jiul Petroşani. Societatea sportivă are de achitat către ApaServ Valea Jiului suma de 34.920,34 de lei.

 

Instituţiile publice şi datoriile

 

Nici instituţiile publice nu au scăpat de lista neagră a rău-platnicilor. Sunt instituţii care figurează în topul restanţilor. Sumele de recuperat de la acestea nu sunt la fel de mari precum cele în cazul societăţilor comerciale. ApaServ Valea Jiului are de recuperat de la instituţiile publice din Valea Jiului suma de 125.200,65 de lei.

 

Birou de recuperare a creanţelor

 

La sfârşitului anului trecut, la ApaServ Valea Jiului, a fost înfiinţat un birou de recupere a creanţelor. Reprezentanţii acestui birou încearcă să rezolve problema restanţelor pe cale amiabilă.

 

“Biroul Recuperare Creanţe din cadrul S.C APA SEV VALEA JIULUI S.A isi desfasoara activitatea în scopul recuperării creanţelor utilizatorilor casnici,gospodarii individuale si societati comerciale prin acţiuni specifice din cadrul Biroului. In baza somaţiilor trimise de Serviciul Comercial cu termen de stingere a debitului de 5 zile de la data instîintarii utilizatorului,Biroul Recuperare Creanţe emite ordinul de debransare pentru utilizatorii care nu au achitat debitul restant fata de S.C Apa Serv Valea Jiului”, declară reprezentanţii societăţii de apă.

 

In baza ordinelor de debransare reprezentanţii Biroului Recuperare Creanţe se deplaseaza in teren si prin contactul direct cu utilizatorul găsesc soluţii de eşalonare a datoriilor prin convenţii verbale si angajamente de plata care sunt monitorizate lunar prin convorbiri telefonice direct cu clientul si verificate in baza de date daca o rata a fost respectata sau nu.

 

 

“In situatia in care utilizatorul nu îsi respecta angajamentele de plata si convenţiile verbale de plata se procedeaza la debransarea de la reţeaua de alimentare cu apa fara alta somaţie. Au fost situatii în care s-au gasit soluţii de eşalonare a datoriilor împreuna cu sprinul Serviciului Comercial cu care avem o colaborare foarte am venit în sprijinul utilizatorilor si in situatiile in care aceştia nu au venituri sau ajutoare sociale am amânat debransarea dupa ce am ajuns în prealabil la un consens cu clienţii nostrii cu termen clare de plata. Am avut utilizatori la care am fost in nenumarate rinduri la dumnealor şi prin discuţii şi convingeri au achitat integral datoria fata de SC ApaServ Valea Jiului, dar şi situaţii in care am fost pusi în situaţii să debranşăm scări de bloc şi gospodarii individuale cu utilaj de sapare la limita de proprietate”, mai spun oficialii societăţii.

 

Obiectivul biroului de recuperare creanţe este de a încasa debitele restante de la toti utilizatorii şi de a nu de a recurge la debransare care este o soluţie finala şi neplăcuta de partea ambelor parti.

Numai populaţia din Valea Jiului are de achitat către ApaServ Valea Jiului suma de aproape 11 milioane de lei.

 

Pe site-ul societăţii sunt afişate şi persoanele care au datorii mari. Mii de beneficiary ai serviciilor figurează pe această listă neagră. Mai exact, 2484 de persoane au datorii către furnizorul de apă potabilă din Valea Jiului. Cea mai mare datorie o are un locuitor din municipiul Petroşani care a acumulat o datorie de 25.868.64 de lei, adică peste 250 de milioane de lei vechi. Acesta este urmat îndeaproape de tri locuitori din municipiul Vulcan care au de achitat sume de peste 22 de mii de lei. Doar de la abonaţii de pe lista neagră, cei de la ApaServ au de recuperate 74.183 de lei.

 

La sfârşitul anului trecut, la societatea de apă a fost înfiinţat şi un birou juridic care are rolul de a recupera creanţele de la rău-platnici.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.