Câştigă mai bine decât cei angajaţi

ciuperci

 

Strâng bani pentru iarna ce vine. Este vorba despre furnicarul de oameni care se află în munte în zona Groapa Seacă. Aceşti oameni culeg ciuperci pe care mai departe le comercializează celor care au centre de colectare chiar acolo în vârf de munte. Mulţi dintre aceşti culegători de ciuperci se afla în munte de mai multe luni de zile împreună cu familile şi stau în corturi. De multe ori nici nu coboară în oraş pentru a-şi face aprovizionarea cu alimentele necesare pentru traiul de zi cu zi ci sînt oameni care vin din oraş cu maşinile personale şi le vînd produsele necesare.

Toţi cei care se află aici în munte spun că au venit pentru a face un ban pentru sezonul de iarnă şi vor sta cît se poate de mult.

„Am venit aici încă din vara pentru că am cules şi fructe de pădure pentru care am luat bani destul de frumoşi şi acum culegem ciuperci pentru că este sezonul şi pentru că după ploaia din ultima vreme s-au făcut foarte multe ciuperci. Este bine că nu trebuie să mergem pînă în oraş pentru a le preda la centrele de colectare pentru că sunt oameni aici în munte la care să le vindem”, a declarat un culegător de ciuperci.

Există însă şi multe persoane care trebuie să se întoarcă în oraş pentru că au copii care trebuie să înceapă şcoala şi după o vacanţă în care au stat alături de părinţii lor la cules de fructe de pădure sau ciuperci trebuie să se întoarcă la şcoală.

Toate aceste lucruri se întîmplă în fiecare an de cînd începe vremea bună şi pînă cînd se lasa frigul ce prevesteşte iarna. Aceste persoane deja se şi cunosc între ele şi fiecare are terenul lui de pe care culege.

Reprezentanţii AJOFM spun că în fiecare an este la fel. Cînd vine frigul se îngroaşă rîndurile la agenţie pentru a primi indemnizaţia de şomaj iar de cînd dă primăvara toate aceste persoane se fac nevăzute în pădurile Văii Jiului.

Monika BACIU

foto

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.