„Dacă am avea bani și o baghetă magică am reuși să facem toate lucrurile dintr-o dată”

„Dacă am avea bani și o baghetă magică am reuși să facem toate lucrurile dintr-o dată” – Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Colonia Ștefan din Lupeni va fi modernizată. Cel mai vechi cartier al municipiului Lupeni a beneficiat de o serie de investiții majore. A fost introdusă rețeaua de canalizare, a fost lărgit drumul, însă acolo mai sunt multe de făcut, după cum apreciază Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

“În Colonia Ștefan trebuie să înțelegem că acum doi ani am reușit să facem o extindere de 500-600 de metri care a fost foarte importantă și practic am reușit să mergem pe două benzi. Anul trecut am reușit să asfaltăm toată strada de la drumul principal și pănă sus în sensul giratoriu. Mai sunt lucruri de făcut dar trebuie să înțelegem că mai sunt și alte zone din oraș care trebuie reparate pentru că trebuie să dezvoltăm municipiul Lupeni echilibrat. Dacă am avea bani și o baghetă magică am reuși să facem toate lucrurile dintr-o dată”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Colonia Ștefan este cel mai vechi cartier muncitoresc din municipiul Lupeni. În Colonia Ștefan locuiesc vreo 500 de familii.

Anul 1868 reprezintă anul schimbării radicale pentru Valea Jiului. Începe exploatarea cărbunelui. Satele de păstori se transformă în câţiva ani în aşezări miniere. Astfel Lupeniul devine una din cele mai cunoscute localităţi miniere din Imperiul Austro-Ungar. Acesta este momentul în care încep să se stabilească în Valea Jiului şi în Lupeni primele familii de maghiari, ei migrează în mare parte din secuime, din zona Sălajului şi nu în ultimul rând din zonele miniere ale Ungariei. Se înfiinţează primele colonii ale minerilor Lobstein, 80 de case, Colonia Centrală, Colonia Ştefan, Carolina, Colonia Oficianţilor, Braia, etc. majoritatea locuitorilor fiind vorbitori de limbă maghiară.

Datorită exploatărilor de cărbune deschise, populaţia Lupeniului creşte exploziv, mai ales după anul 1890. Dacă în anul 1890 erau 864 de locuitori, peste douăzeci de ani, în anul 1910 sunt înregistraţi un număr de 8028 de cetăţeni, de zece ori mai mulţi. Aceste schimbări duc la necesitatea organizării învăţământului, sănătăţii şi al cultelor. În 1893 se înfiinţează prima şcoală de stat unde limba de predare este maghiara. În 1894 îşi ocupă postul primul preot catolic, iar în anul 1913 este sfinţită biserica reformată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.