.Index Actualitate

  După 25 de ani de muncă, pensie de 400 de lei. Se împrumută de 50 de lei pentru o consultaţie la medic  

pens

Dramele pensionarilor. După ce a lucrat o viaţă întreagă la preparaţie, o femeie din municipiul Vulcan se află la limita subzistenţei şi asta pentru că nu îi este recunoscută vechimea. Arhivele societăţii au ars, astfel că femeia nu poate dovedi anii de muncă. Aceasta beneficiază de pensia minim garantată şi anume de 400 de lei. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, acum femeia are şi probleme medicale, iar din pensie nu îşi poate rezolva necazurile astfel că a apelat la ajutorul pensionarilor.

 

“Îi vom da 50 de lei pentru că şi-a rupt mâna şi trebuie să meargă la medic, iar din pensia ei nu îşi permite. Are un copil care e însurat, dar amândoi (fiul şi nora) stau acasă pentru că nu au loc de muncă. Nepoţii, cei trei i-au dat la casa de copii pentru că nu au bani să îi crească”, a declarat Paul David, secretarul Ligii Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului.

 

Potrivit lui David, situaţia femeii este una delicată, în apartamentul unde locuieşte nu au apă curentă şi nici energie electrică, asta pentru că nu au avut bani să plătească facturile.

 

“Arhiva de la Preparaţie a ars şi femeia nu poate să demonstreze câtă vechime area lucrat peste 25 de ani la preparaţie, fiind încadrată în grupa a doua de muncă”, a mai spus sursa citată.

 

Pentru 2015, Legea bugetului de stat (Legea nr. 186/2014, intrată în vigoare la data de 2 ianuarie 2015) prevede o majorare de 50 de lei, faţă de valoarea din 2014: începând din luna ianuarie, indemnizaţia socială pentru pensionari s-a rotunjit la 400 de lei (350 de lei, cuantumul din 2014, plus 50 de lei, majorarea din 2015).
Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.