.Index Actualitate

Elicopter pentru lichidarea unui incendiu

elic incArde Retezatul. Zeci de pompieri şi lucrători silvici încearcă să lichideze un incendiu care se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ un hectar de litieră de pădure şi coronament din masivul Retezat, de pe raza comunei Pui. În ajutorul acestora a fost trimis şi un elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj. Suprafaţa arsă este de aproximativ 6 hectare de pădure.

În acţiunea de stingere sunt implicaţi 40 de pompieri, 4 jandarmi şi 15 lucrători silvici care au făcut eforturi deosebite pentru limitarea propagării arderii, în cursul zilei de ieri şi al nopţii trecute. Echipele de intervenţie acţionează în condiţii dificile: teren accidentat şi în pantă, vânt puternic care îşi schimbă constant direcţia şi lipsa surselor de apă”, spun reprezentanţii ISU Hunedoara.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa Iancu de Hunedoara a cerut sprijinul unui elicopter adaptat pentru operaţiuni de stingere a incendiilor, deoarece în zona afectată de ardere există o suprafaţă mare de fond forestier de răşinoase, care este pusă în pericol. Unitatea Specială de Aviaţie Cluj a trimis în sprijinul pompierilor hunedoreni un elicopter MI-17, deservit de doi piloţi şi un tehnic de bord, dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5500 metri. Aeronava este utilizată atât pentru misiuni de căutare-salvare, evacuare, cât şi pentru stingerea incendiilor, în acest caz elicopterul fiind echipat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apă.           Alimentarea cu apă s-a realizat dintr-un lac situat la aproximativ 19 km distanţa faţă de incendiu.

În plus, pe fondul condiţiilor meteorologice de secetă şi lipsa precipitaţiilor, există riscul extinderii incendiului până la arealul Parcului Naţional Retezat.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.