Garnitură de tren în repaos, hoţi în activitate . Sute de kilograme de cărbune dispar zilnic din vagoane  

11667102_1584247885172602_1085080018_n

 

Fie vară, fie iarnă, hoţii de cărbune au activitate intensă. Precum o furnică care vara îşi face provizii pentru iarnă aşa sunt şi hoţii de cărbune. Furturile din trenurile încărcate cu huilă a devenit ocupaţia de bază a hoţilor din Valea Jiului. Aceştia atacă zilnic garniturile pline cu cărbune, furând cantităţi, uneori, impresionante, chiar şi de ordinul sutelor de kilograme.

 

Ruta Lupeni – Petroşani

 

Pe ruta Lupeni – Petroşani o garnitură de tren încărcată cu cărbune stă staţionată. Pe lângă, doi cetăţeni care care meticulos zeci de saci de cărbune. Aşa se întâmplă în fiecare zi. Din vagoanele încărcate cu cărbune dispar zeci sau sute de kilograme de huilă zilnic, fără ca cineva să fie tras la răspundere. Acest lucru se întâmplă zilnic pe toată raza Văii Jiului. Cei doi cetăţeni cocoşaţi de greutatea sacilor de cărbune trec meticulos strada, drumul naţional şi ascund “marfa” în boscheţi.

 

 

Pază de milioane

 

Fie că e vorba de Complexul Energetic Hunedoara sau de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, ambele plătesc milioane de lei către firmele de pază care trebuie să asigure obiectivele sau garniturile de tren. Complexul Energetic Hunedoara a atribuit companiei Compact Security SRL, la finalul anului trecut, un contract în valoare de 6,44 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de pază. Contractul prevede ‘prestarea serviciilor de pază a obiectivelor beneficiarului, a bunurilor ce fac obiectul activităţii acestora, a tuturor valorilor, mijloacelor şi instalaţiilor, precum şi asigurarea accesului în şi din incinta obiectivelor’.

Paza obiectivelor miniere neviabile costă peste două milioane de lei. Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului plăteşte undeva la aproape trei milioane de lei pentru ca activele să îi fie păzite de specialişti. La începutul acestui an, societatea a atribuit un contract privind “Paza obiectivelor, bunurilor și valorilor de la sucursalele Mina Petrila, Mina Paroșeni și Mina Uricani” firmei SC AXIS CORPORATE SECURITY SRL DEVA. Valoarea acestui contract este de 2.836.400,40 de lei şi se derulează în perioada 11.01.2015 – 11.01.2016. Axis Corporate Security, societatea hunedoreană care a câştigat licitaţia la SNÎMVJ a subcontractat serviciile la firma gorjeană Team TG Guard. Axis Corporate Security este o firmă înfiinţată în 2009. În doar patru ani societatea a ajuns de la afaceri de 27.394 de lei(2009) la 19 milioane de lei(2013). În 2014 societatea şi-a adjudecat licitaţii cu statul de 63% din valoarea cifrei de afaceri pe anul trecut.

 

Monika BACIU

FOTO IERI PE FACEBOOK CU TRENUL SI POYA AIA MAI DE DEPARTE CU ALA CARE CARA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.