.Index Actualitate

Minori, redaţi părinţilor

11850983_1593234914273899_926835168_n (1)Reintegraţi în familie. Din anumite motive, mai mulţi copii au fost luaţi de lângă părinţii lor, iar asta se datorează neglijenţei adulţilor faţă de minori. În urma sentinţelor judecătoreşti mai mulţi copii au fost redaţi familiei. Potrivit celor de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului la Petroşani aceste cazuri sunt izolate, anual nefiind mai mult de cinci astfel de solicitări.

 

“Aceste proceduri se fac atunci când măsura de protecţie socială specială emisă de directorul DGASPC expiră. Măsurile de protecţie specială vizează plasamentul copilului la familia extinsă. Asta înseamnă că copilul este luat, temporar, de la părinţi dacă se află într-o situaţie de risc”, a declarat Cristina Mraz, director executiv DLAS Petroşani.

 

Prin sentinţă judecătorească, minorul poate fi reintegrat în familie dacă se întrunesc anumite criterii.

 

“Când se constată că mediul familial este securizat atunci copilul poate fi reintegrat în familie”, a mai subliniat sursa citată.

 

Reintegrarea copiilor în familie este un proces complex, iar succesul acestuia depinde de modul în care profesioniştii reuşesc să pregătească copiii şi părinţii pentru depăşirea situaţiilor care au determinat separarea lor, cât şi a consecinţelor acesteia. În situaţia în care copilul a fost separat de familia sa o perioadă mai lungă de timp, asistentul social informează permanent copilul despre familia sa, evenimentele trăite de membrii familiei, astfel încât acesta să cunoască istoria familiei sale şi să o accepte pentru reîntoarcerea sa în familie. Copilului i se acordă sprijin pentru înţelegerea şi depăşirea posibilelor conflicte cu familia, a traumelor cauzate de separarea de familie, a înţelegerii situaţiilor care au dus la luarea unei măsuri de protecţie şi va fi consiliat în vederea reconcilierii cu familia şi acceptarea trecutului. Un accent deosebit se acordă pentru menţinerea relaţiilor copilului cu fraţii săi prin vizite şi activităţi comune.

Pentru situaţia în care copilul va fi integrat în familia extinsă sau într-o familie substitutivă acesta este informat despre motivele pentru care nu poate fi reintegrat în propria sa familie şi i se prezintă aceste alternative, implicaţiile acestora şi i se solicită opinia. Copilul va primi, într-un mod accesibil, informaţii despre familia în care va fi integrat şi despre drepturile şi responsabilităţile pe care le va avea atât el, cât şi familia. De asemenea, copilul va fi ajutat să cunoască familia în care va fi integrat şi să stabilească relaţii pozitive cu toţi membrii acesteia.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.