.Index Actualitate

Gratuităţi şi pentru acest an pentru pensionarii mineri

30.04-veterani

Gratuităţile pensionarilor, acordate şi anul acesta. Pensionarii mineri din Valea Jiului vor primi gratuităţile la energia electrică şi în acest an. Consiliul Concurenţei a avizat favorabil documentaţia de modificare a schemei ajutorului de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului cu încadrarea în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român. Acum se mai aşteaptă doar un aviz de la Comisia Europeană în acest sens.

 

“Pensionarii mineri vor beneficia în continuare, şi în anul 2015 şi în anii care urmează de acele facilităţi de care au beneficiat până la sfârşitul anului 2014. Este vorba de un efort bugetar de 1.169.239 mii lei structurat pe două componente, ajutor de închidere în conformitate cu prevederile art 3 din decizia UE 787 şi ajutor pentru suportarea costurilor excepţionale şi aici intră acest efort bugetar pentru facilităţile celor 9987 de pensionari mineri din Valea Jiului. Va trebui să mutăm aceste facilităţi de la Ministerul Energiei la Ministerul Muncii, aşa cum se întâmplă în Uniunea Europeană astfel încât aceste facilităţi să dureze pe o perioadă nedeterminată”,  a declarat un parlamentar al judeţului Hunedoara.

 

Pensionarii mineri au încercat din răsputeri să obţină prelungirea acestor drepturi, iar acum aceştia vor ca aceste beneficii să fie transferate la Ministerul Muncii, astfel încât să beneficieze de gratuităţi şi după anul 2018.

 

“Notificarea a plecat la Comisia Europeană şi urmează să fie avizată. S-a vorbit cu cei de la CE sunt de acord să avizeze favorabil aceste facilităţi. Am vorbit cu doamna Rovana Plumb pentru ca aceste facilităţi să le putem primi în continuare, pentru totdeauna, aşa cum le primesc toţi pensionarii mineri din Uniunea Europeană”,  a declarat Ioan Hortopan preşedintele Ligii Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului.

 

Gratuităţile pensionarilor se vor plăti din ajutorul pentru acoperirea costurilor excepţionale, acestea fiind în sumă de 385.145 mii lei. Beneficiarii acestei modificări sunt 1678 de salariaţi activi ai SNIMVJ şi 9987 de pensionari din sistemul minier din Valea Jiului. De precizat este faptul că cei care părăsesc sistemul rpin disponibilizare nu mai sunt eligibili pentru acordarea acestor drepturi şi facilităţi.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.