.Index Actualitate

Plante de 20 de milioane de ani care spun povestea cărbunelui din Valea Jiului

Subteranele minelor din Valea Jiului spun o poveste care are o vechime de 20-30 de milioane de ani. Doi geologi de la București au descoperit fosile ale unor plante care arată cum s-a format cărbunele. Mineritul are o istorie de 200 de ani în Valea Jiului, de atunci această industrie este un motor al Văii Jiului. Există însă plante cu o vechime de 30 de milioane de ani, iar acestea au format ceea ce minerii scot astăzi la lumină, și anume cărbunele.

img_5197“Lucrez în Valea Jiului de câțiva ani, atât în subteranele minelor din Valea Jiului, cât și pe haldele acestora, împreună cu doctoranda mea. Aceasta își face teza de doctorat pe plante fosile din Valea Jiului, de vârstă oligocenă. Noi de-a lungul acestor activități de teren am putut să colectăm o cantitate mare de plante fosile care au și o biodiversitate ridicată, asta înseamnă că numărul de specii pe care le-am găsit în subteran sau pe halde e deosebit de mare și aceste specii fosile sunt foarte bine conservate, ceea ce face din această colecție să aibă o valoare științifică foarte mare. Vrem să punem în evidență, din punct de vedere educațional și științific, a plantelor fosile din Valea Jiului. aceste plante fosile sunt simbolul Văii Jiului, deoarece sunt plantele care au generat cărbunii din Vale. Toată economia Văii Jiului își are baza de peste 200 de ani pe aceste plante fosile, și de aceea plantele fosile oligocene din Vale sunt simbolul zonei. Ele au și o valoare educațională foarte mare. Dacă ardem un kg de huilă din Valea Jiului noi eliberăm o energie solară stocată în scoarța terestră vreme de 20-30 de milioane de ani și asta s-a putut  face numai datorită intermedierii plantelor care au trăit în trecutul geologic și care au generat cărbunii din Valea Jiului”, spune Mihai Popa- conferențiar la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității București.

Universitatea din Petroșani ar putea avea un muzeu al plantelor oligocene, simbolul cărbunelui din Valea Jiului.

“Colectivul de geologie din cadrul Universității a reușit să aducă la Petroșani colegi de profil din țară. E vorba de cadre didactice din cadrul Universității București, a Facultății de Geologie. Important este un parteneriat pe care vrem să îl derulăm cu această universitate. Pe baza lucrărilor pe care le studiază de câțiva ani în Valea Jiului să îi sprijinim, să facem un muzeu, să creem o imagine a Văii Jiului bazată pe niște fosile care au generat crearea cărbunelui în Valea Jiului”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Eduard Edelhauser, prorectorul Universității Petroșani.

Monika BACIU

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.