.Index Actualitate

PREMIANȚII FĂRĂ PREMII – ediția 114 EDIȚIE SPECIALĂ

Pentru sâmbătă, 17 septembrie 2016, vă invităm la o ediție special a campaniei „Premianții fără premii”, care va avea loc la Măgura Uroiului, în cadrul Festivalului Intenațional „DAC FEST 2016”. Motivul pentru care se schimbă ora evenimentului este invitația pe care am primit-o, de a ne alătura acestui eveniment de calitate, având în vedere persoana și personalitatea umrătorului invitat – Paul Cheptea, părintele Terra Dacica Aeterna.

În demersul de a documenta și prezenta profilul următorului premiant, am apelat la prietenii lui Paul Cheptea. Modul în care el este descris pe pagina de internet a asociației este mai mult decât elocvent.

„Numele roman: Quintus Marcius Turbo.  Ca prim legionar trimis în Dacia am recrutat întâiul Contubernium. Campaniile desfășurate cu succes, precum și contributia la pacificarea Daciei, au determinat  avansarea mea. Sunt  acum conducător al Legiunii V Macedonica și un prieten al  tuturor dacilor. În caz de pericol îmbrac vechea mea armură și, alături de soldați, mă aflu în prima linie. Interesul  meu pentru istoria antică romană și dacică s-a accentuat odată cu prima perioadă petrecuta la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Fascinația descoperirii trecutului, experiența din domeniul artelor vizuale aplicate, precum și cunoștințele tehnologice, m-au determinat să încerc primul experiment de reconstrucție, după date științifice, a unui echipament  de legionar roman în 2006. Dorința ca România să fie reprezentată în activitatea de reconstrucție arheologică (reenactment), într-o lume în care fenomenul se manifesta de câteva decenii, m-a determinat să particip, alături de Cristian Roman și, ulterior, de încă alți câțiva prieteni, la înființarea asociatiei Terra Dacica Aeterna. Aceasta a fost și rămâne prima asociație de reenactment antic din România și prima asociație dedicată studiului experimental al civilizației dacice din lume. Am contribuit la crearea de echipamente și obiecte (replici) romane și dacice, precum și la organizarea și bunul mers al activităților, de la început și până în prezent. Am deținut de două ori funcția de vicepresedinte al TDA, în prezent dețin funcția de președinte. Sunt designer și artist plastic. Am obținut licența în anul 1986. În 2007 am susținut teza de doctorat în domeniul Artelor Vizuale. În prezent lucrez în cadrul departamentului de Design al UAD Cluj-Napoca având funcția de Conferențiar universitar. Sunt membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1990”.

Pentru exemplul său de dăruire, pentru pasiunea dovedită de a lăsa istoria moștenire generațiilor viitoare, vă propunem să ne întâlnim cu domnia sa și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 17 septembrie 2016, ora 16.00, domnul Paul Cheptea vine să-l întâlnim. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind la Măgura Uroiului.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.