.Index Actualitate

Prioritatea Guvernului pentru CEH: ÎNCHIDEREA MINELOR

Guvernul a adoptat Legea bugetului de stat și a asigurărilor sociale pe anul 2017. Executivul acordă o “atenție sportită” Complexului Energetic Hunedoara. Prioritatea Guvernului pentru societatea energetică este ÎNCHIDEREA MINELOR.

“Deși, Ministerul Energiei are aparent are o alocare cu 232 de milioane mai mică decât în 2016, ministerul are în sold o sumă care se reportează echivalentă a 200 de milioane de lei șI care se va adăuga la suma alocată prin bugetul anului 2017 șI vizează finanțarea programului de închidere a minelor”, a spus ministrul de Finanțe la sfârșitul ședinței de Guvern de marți.

Este vorba de cei 200 de milioane de lei pentru închiderea minelor Lupeni și Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. în schimb, Executivul are planuri pentru Complexul Energetic Oltenia, iar

“La MInisterul Energiei principalele obiective finanțate sunt reabilitarea blocului 4 de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia, reabilitarea șI modernizarea blocului Ișalnița – Complexul Energetic Oltenia, realizarea ciclului combinatului turbine de gaz de la Iernut…”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Sindicaliștii susțin că ministerul de resort încă nu are o viziune clară asupra ceea ce se va întâmpla la Complexul Energetic Hunedoara șI că așteaptă să discute cu secretarul de stat, Doru Vișan.

“În ceea ce privește mineritul la nivelul Guvernului nu există o direcție în ceea ce privește CEH. Acei bani au fost prinșI de vechea guvernare, dar e nevoie de o hotărâre de Guvern prin care să se aloce pentru închiderea efectivă a celor două unitățI miniere. Eu nu sunt de acord cu  programul inițiat de vechea guvernare privind închiderea celor două unități miniere. Doresc schimbarea programului. Trebuie sprijin financiar pentru minerit pentru o perioadă mai lungă de timp decât anul 2018”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Dacă Executivul va urma planul prin care se vor închide minele Lupeni șI Lonea, atunci luna octombrie a acestui an va fi ultima în care se va mai scoate cărbune din subteranul celor două unitățI miniere. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan se va afla la Petroșani.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.